Folketingets Ombudsmand vil gennemgå Eritrea-sagen

Skrevet af admin

12/02/2015

Dagens topnyheder

Folketingets Ombudsmand vil gennemgå akterne i den såkaldte Eritrea-sag for at danne sig et overblik over, om der er behov for en egentlig undersøgelse af det efterhånden spegede kompleks.

Det sker, efter at Justitsministeriet tidligere på ugen ophævede tjenstlige advarsler til to embedsmænd i Udlændingestyrelsen, der offentligt undsagde konklusionerne i den landerapport om Eritrea, som de ellers i første omgang blev sat til at lave.

Eritrea-rapporten kom i massiv modvind, fordi flere af de medvirkende kilder og eksperter følte deres citater misbrugt og fordrejet af Udlændingestyrelsen.

Styrelsen konkluderede, at asylansøgere fra det lille afrikanske land godt kunne sendes tilbage uden den store risiko for liv og helbred.

Og til sidst måtte Udlændingestyrelsen trække i land på flere af de centrale konklusioner.

- Jeg forstår, at det stadig er Udlændingestyrelsens udgangspunkt, at asylansøgere fra Eritrea skal have asyl, og jeg kan konstatere, at personalesagerne har fundet en afklaring, skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

- Men jeg kan ikke afvise, at der alligevel er spørgsmål i Eritrea-sagen, som bør undersøges nærmere. For at finde ud af det, gennemgår vi nu i første omgang akterne i sagen, og så beslutter vi os på det grundlag, anfører han.

Ud over det ejendommelige forløb omkring den omstridte rapport, så fik sagen desuden et ekstra pift, fordi den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) offentligt turnerede med påstanden om, at hun havde sat arbejdet med rapporten i gang.

Det fik flere til at beskylde hende for ikke at have overholdt armslængdeprincippet, men Karen Hækkerup har efterfølgende afvist, at hun satte noget som helst i gang, og at hun fortryder sine udtalelser.

Der er dog en enkelt ting, der kan komme til at stå i vejen for ombudsmandens undersøgelse: Og det er et samråd i Folketinget, der tidligere er afholdt i sagen.

Hvis det samråd havde karakter af andet og mere end et orienterende samråd, så må ombudsmanden nemlig ikke røre ved sagen, og den del af det skal nu også klarlægges med Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Ombudsmanden understreger, at gennemgangen af sagsakterne vil ske så hurtigt som muligt, men han kan ikke sige, hvor lang tid det vil tage.

/ritzau/