»Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at 90 procent af danskerne er tilfredse eller meget tilfredse med udbuddet af fødevarer. Men det overrasker mig, at forbrugerne ikke oplever, at de har magt, for forbrugerne bestemmer i virkeligheden alt, og de har derfor også et stort ansvar,« siger direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.
Men ifølge John Thøgersen, professor på Aarhus Universitet og ekspert i forbrugeradfærd, har forbrugerne langt hen ad vejen svært ved at bestemme, om noget specifikt kommer på hylderne. Det er primært butikkerne, der har magten, lyder det.
»Og det forklarer, at man ikke føler, at man som almindelig forbruger har så meget at bestemme i hverdagen. Forbrugerkollektivet kan selvfølgelig have en betydning - men ikke den enkelte forbruger,« siger John Thøgersen.
Søren Gade peger på, at så længe prisen er den faktor, der er vigtigst for flest handlende, vil det være en ufordring at give danskerne mere medbestemmelse og bredere sortimenter.
»De fleste køber ind i discount-butikker, og det giver ikke de store muligheder for et stort og varieret udbud. Det ændrer dog ikke ved, at vi gerne vil give danskerne en oplevelse af medbestemmelse og større udbud, og netop derfor er vi også meget interesserede i at drøfte med vore kritikere, hvad vi som erhverv kan gøre for at imødekomme ønskerne. Men vi kan ikke gøre det alene,« siger han med henvisning til Landbrug & Fødevarers fødevarepolitiske møde i næste uge, hvor også ministeren på området, Karen Hækkerup (S), deltager.
Undersøgelsen bekræfter netop fødevareministeren i, at danskerne går op i, hvad de køber. Og det er positivt, lyder det.
»Jeg vil opfordre de danske dagligvarebutikker til at lytte mere til kundernes ønsker og have fokus på, hvad det er for varer, der kan gøre butikkerne mere spændende. For eksempel ved at gøre mere for at udbyde de danske varer, som er i sæson,« siger Karen Hækkerup og tilføjer:
»Forbrugerne vil have medbestemmelse og er meget prisbevidste. Det er den virkelighed, forretningerne skal disponere ud fra. Derfor vil jeg også opfordre både forbrugerne og erhvervsliv til at finde en måde, hvorpå deres interesser går op i en højere enhed.«
Ifølge videnskonsulent i Retail Institute Scandinavia Mai Thomsen er butikkerne allerede i gang.
»Man er udmærket klar over i branchen, at mange kunder ønsker større indflydelse, og man er bevidst om fordelene ved at give dem det,« siger Mai Thomsen og nævner, at SuperBrugsen for nyligt har taget kunderne med på råd omkring lokalproducerede varer, de gerne så på hylderne i deres lokale butik.