Forbrugernes optimisme er svær at bremse

Der er bedre tider i vente, i hvert fald hvis man skal tro de forbrugere, som Danmarks Statistik hver måned spørger om deres forventninger til fremtiden.

Opgørelsen for januar blev offentliggjort torsdag, og den viser en forbrugertillidsindikator på 9,0 sammenlignet med 6,0 i december.

Det er det næsthøjeste siden slutningen af 2007, kun overgået af en måling på 11,4 i august sidste år.

De underliggende tal tyder på, at familien Danmark har fået en bedre økonomi det seneste år og samtidig tror på, at landet som helhed har udsigt til det samme.

Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank minder om, at man i januar stort set altid ser et løft i forbrugertilliden, men hun ser også andre forklaringer på danskernes øgede forventninger.

- Vi ser bedring på boligmarkedet og får luft i budgetterne af dykkende benzinpriser og boligrenter. Dertil kommer, at butikspriserne står stille på tusindvis af varer. Rigtigt meget går altså danskernes vej for tiden, siger hun.

I Jyske Bank vil seniorøkonom Niels Rønholt dog gerne se den øgede forbrugertillid omsat til reelt forbrug.

- Tilbage står, at forbrugertilliden ser godt ud, og at underindikatoren, der går specifikt på, om man vil forbruge mere, har set bedre ud end tidligere de seneste to måneder.

- Og samtidig har de seneste detailsalgstal været gode. Men vi skal se mere af den slags for rigtigt at tro på, at vi er på vej mod markant mere privatforbrug, siger han.

Forbrugertillidsindikatoren udregnes som et gennemsnit af værdierne for fem spørgsmål, hvor de adspurgte bliver bedt om at forholde sig til den nuværende og den fremtidige økonomiske situation.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip