Forbrugerpriserne er steget 0,7 procent det seneste år

Det er blevet 0,7 procent dyrere at være dansk forbruger det seneste år. Det fremgår af Danmarks Statistiks månedlige opgørelse af forbrugerprisindekset for juli.

Dermed er den årlige stigningstakt uændret i forhold til juni, hvor den årlige inflation også lød på 0,7 procent.

Der er ellers registreret faldende priser på tøj, bøger og restaurantbesøg siden da, men dyrere charterrejser, bankgebyrer og leje af fritidsbolig har trukket indekset den anden vej.

Las Olsen, der er privatøkonom hos Danske Bank, konstaterer, at det sædvanlige prisfald, der følger med sommerudsalget, har været en smule lavere i år end sidste år.

- Det kan bare være et tegn på, at udsalget er faldet lidt anderledes, men det kan også være, at vi begynder at mærke effekten af den svagere danske krone, som gør importerede varer dyrere, skriver han i en kommentar.

Set hen over hele året er prisfald på fjernvarme og fyringsolie fortsat med til at trække stigningen i forbrugerpriserne ned.

Derfor er inflationsraten også ret lav i et historisk perspektiv, selv om den er hævet betydeligt siden årsskiftet, hvor den var negativ.

Sammenligner man med den gennemsnitlige lønstigning på 1,4 procent, har danskerne fortsat reallønsvækst.

Ifølge tal fra Danske Bank har en typisk lønmodtagerfamilie på den baggrund 350 kroner mere mellem hænderne om måneden, end den havde for et år siden.

Bankens prognose siger, at reallønnen fortsat vil stige det kommende år - til gavn for de virksomheder, der er afhængige af vores privatforbrug.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip