Forbrugerpriserne i euroland tager endnu et dyk

Året starter med endnu en måned med faldende forbrugerpriser i eurozonen. Priserne i de 19 eurolande faldt i januar med 0,6 procent. Det viser tal, som EU's statistiske kontor, Eurostat, har offentliggjort.

Dermed tangeres det laveste niveau, der er målt i eurozonen, fra juli 2009. Det er et fald i energipriserne, der især trækker prisudviklingen ned, siger cheføkonom i Mikkel Høegh fra Tænketanken Europa.

- Det er især kraftige fald i oliepriserne, der ikke overraskende trækker inflationen yderligere ned. Herudover bidrager lavere priser på fødevarer, alkohol og tobak også til deflationen, siger Mikkel Høegh.

- Energipriserne faldt med lige knap 9 procent i januar mod 6,3 procent i december, tilføjer han.

Priserne på mad, alkohol og tobak ventes at falde med 0,1 procent. Kun priserne på serviceydelser ventes at være steget i januar, nemlig med 1 procent.

I december 2014 faldt forbrugerpriserne i eurolandene 0,2 procent. Faldende priser lyder måske godt i mange forbrugeres ører, men kan give økonomer rynker i panden.

Det er dog ikke et problem, hvis priserne kun falder kortvarigt, siger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

- Men hvis den negative inflation bider sig fast, kan det i værste fald kvæle den økonomiske vækst, blandt andet fordi mange forbrugere og virksomheder vil begynde at holde på pengene i forventning om, at alting bliver billigere i fremtiden, siger han.

Det er blandt andet frygt for faldende priser, der i sidste uge fik den europæiske centralbank til at iværksætte en storstilet redningsplan.

Centralbankchef Mario Draghi har sat gang i seddelpressen og sender 60 milliarder nye euro på markedet hver måned via opkøb af statsobligationer.

Programmet kører til og med september 2016, og det skal sætte en stopper for den langvarige stagnation i europæisk økonomi.

- Den lave inflation understreger endnu engang behovet for ECB’s store operation, siger Mikkel Høegh.

Han understreger, at det vil tage tid, før ECB's medicin virker, men at inflationstallene bekræfter, at det er en meget god idé at booste økonomien.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip