Forbrugerråd kræver hollandske tilstande i investforeninger

Banker skal ikke kunne få økonomisk gevinst ved at anbefale en investeringsforening frem for en anden til deres kunder.

Det mener Forbrugerrådet, der vil have de såkaldte "kick back-provisioner forbudt efter hollandsk og britisk eksempel, skriver Børsen.

Provisionerne er et årligt gebyr, som investeringsforeninger betaler til bankerne - en betaling for, at bankrådgivere anbefaler investeringsforeningernes produkter til kunderne. Pengene bliver trukket som en procentdel af kundernes opsparing.

Koster investorer fire milliarder

Ifølge Forbrugerrådet er provisionerne ødelæggende for konkurrencen på området, og koster derfor hvert år samlet private investorer fire milliarder kroner i overpriser.

»Provisionsbetalingerne er jo skabt i et sygt marked, hvor jo dyrere en investeringsforening er, og jo mere den kan betale bankerne i provision, des større bliver dens markedsandel,« siger han til Børsen og fortsætter:

»Vi kan se, at provisionerne virker på den måde, at bankerne sælger nogle investeringsprodukter, som almindelige mennesker ikke er tjent med. Og derfor vil vi gerne af med dem,« siger Vagn Jelsøe.

Kunderne får ikke bedste investeringer

Forbrugerrådets konstituerede direktør Vagn Jelsøe er især bekymret for, at det nuværende system betyder, at kunder ikke nødvendigvis får anbefalet de bedste investeringer, men de investeringer der giver de højeste provisioner til banken.

»Gode billige investeringsforeningsbeviser har ikke en chance, fordi forbrugerne er afhængige af rådgivning for at finde dem. Og bankernes anbefalinger er styret af provisionernes størrelse frem for kundernes behov,« siger Vagn Jelsøe.

Han efterlyser derfor en model a la Storbritannien og Holland, hvor man er i gang med at forbyde provisionerne.

Banker fik provision for 2,7 milliarder

Ifølge Børsen betalte danske investeringsforeninger sidste år samlet 2,7 milliarder kroner i formidlingsprovision til bankerne, og ifølge en Greens Analyse ved fire ud af fem kunderne ikke, hvor meget de betaler.

På Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, er professor Tom Engsted enig i, at »kick back-provisionerne« påvirker bankrådgivernes motiver og dermed anbefalinger til kunden.

»Det, der bliver hevet ned fra hylden og anbefalet til kunden, er afhængig af, hvor stort formidlingshonoraret er. Det kan man blandt andet se på produktudbuddet. Der findes jo stort set ikke billige indeksforeninger på det danske marked,« siger han.

Bankerne afviser forslag

Bankernes brancheforening, Finansrådet afviser - ikke overraskende - Forbrugerrådets forslag om at droppe provisionerne med henvisning til, at det vil betyde, at kunderne skal til at betale mere direkte for rådgivning.

»Problemet vil formentlig være, at mange kunder helt vil fravælge rådgivning, hvis de selv skal betale up front. Der vil man komme i mange uheldige situationer, hvor man så ikke får det korrekte produkt,« siger underdirektør i Finansrådet, Søren Gade.

Erhvervs - og vækstminister, Annette Vilhelmsen er heller ikke umiddelbart med på Forbrugerrådets idé. Hun siger til Børsen, at hun er opmærksom på problemstillingen og følger udviklingen i lande som England og Holland, der har indført forbud mod formidlingsprovisioner.

 

Dagens Gossip