Forbrugsvæksten er gået i stå

Lægger man samtlige udgiftsposter sammen, så ligger det gennemsnitlige forbrug i en dansk husholdning stort set uændret på 287.000 kroner årligt.

Det viser tal fra Danmarks Statistiks Forbrugerundersøgelse, der netop er blevet offentliggjort. Tallene er baseret på det gennemsnitlige forbrug i danske husholdninger i løbet af de seneste tre år. Men af tekniske årsager er den nye udgivelse opgjort som 2011-tal.

Stadig langt til forbrugsfesten før krisenStatistikkerne viser, at der stadig er et stykke vej op til forbrugsfesten, før krisen satte ind. I forhold til 2007, hvor forbruget sidst toppede, er der tale om et realt fald i forbruget på 4,3 procent, svarende til 13.000 kroner per husstand.

Blandt andet er det bemærkelsesværdigt, at udgiften til køb af transportmidler er faldet med 3.832 kroner siden 2007 på trods af, at bilsalget de seneste år har sat rekorder. Det kan skyldes, at det i høj grad er mindre og billigere biler, der drøner ud på de danske landeveje.

Også forbruget på medicin er faldet med omkring 1.500 kroner fra 2007 til 2011, og der bliver tilsyneladende også shoppet mindre tøj. Forbruget i kategorien Beklædning og Fodtøj er faldet med 2.771 kroner i samme periode.Huspriser skyld i forbrugsfald

Faldet i forbruget er dog langtfra ligeligt fordelt på indkomstgrupper og geografi. Det er næsten udelukkende sket i Region Sjælland, uden for Hovedstadsområdet. Og det er ifølge Danske Banks privatøkonomiske ekspert Las Olsen et godt eksempel på, hvor vigtigt boligmarkedet er for forbruget.

»De steder, hvor huspriserne er faldet mest, og husene nu er sværest at sælge, er de steder, hvor forbruget også hoster mest. De grupper, der er blevet fattigere på grund af prisfaldet, har også skåret mest i forbruget. Også selv om de samme grupper typisk ikke er gået ned i indkomst,« skriver han i en kommentar til dagens tal og fortsætter:

»Hvis vi for alvor skal have gang i et forbrugsopsving, er det meget vigtigt, at der også kommer mere gang i boligmarkedet. Det er der så også spæde tegn på er ved at ske her i 2013. Men lige som tegnene for selve forbruget er det netop de meget spæde tegn, vi taler om.«

Flere udgifter til telefoner og bolig Forbruget er i perioden fra 2007 kun steget inden for to kategorier. De årlige boligudgifter for en gennemsnitlig husstand er steget med med cirka 2.500 kroner til 62.160 kroner i 2011-opgørelsen.

Og udgifterne inden for kategorien »anden transport og kommunikation« er steget med 5.100 kroner. Det skyldes ifølge Danmarks Statistik blandt andet, at vi bruger flere penge på telefonabonnementer.

 

Dagens Gossip