Forbund og arbejdsgivere roser job-anbefalinger

Dansk Metal mener, at det er rigtig observeret, at der er behov for nogle klare ændringer i beskæftigelses- og uddannelsespolitikken, hvis fremtidens mange danske arbejdspladser ikke skal gå til udlandet.

»Det er nogle udmærkede anbefalinger, som kan være med til at løse mange af de problemstillinger, som vil opstå med så store projekter. Samtidig vil jeg også fremhæve forslaget om at bruge sociale klausuler, så man forpligter entreprenørerne til at uddanne lærlinge. Det er ganske fornuftigt at stille dette krav. Det sikrer, at vi også får uddannet fremtidens arbejdskraft,« siger uddannelseschef i Dansk Metal Per Påskesen i en pressemeddelelse.

Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri har til gengæld ingen fidus til klausuler, som vil have »lav eller negativ effekt og derfor er overflødige«.Dansk Byggeri er glade for, at ekspertudvalget har været i stand til at danne et

realistisk billede af de udfordringer, der venter Danmark - og ikke mindst

komme med løsninger til det.

De mange offentlige byggeprojekter står til at kunne beskæftige op mod 90.000 personer over en årrække. Det er ifølge Dansk Byggeri positivt, men sammenlignet med den beskæftigelse, der var inden krisen, så jubler forbundet heller ikke mere end nødvendigt.

»Med en beskæftigelse under 150.000 er vi langt fra de 180.000, som bygge- og anlægsbranchen beskæftigede, da det gik rigtig stærkt for fem år siden. Det er derfor en velkommen aktivitet, vi har udsigt til, men heller ikke mere,« siger Louise Pihl, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Udlandet kommer?I dag ser man mange byggeprojekter, hvor der er hevet udenlandsk arbejdskraft ind og har skubbet danskerne af pinden. Det er det, de 12 anbefalinger skal forhindre.

Både arbejdstagere og arbejdsgivere mener, at det er vigtigt at tage højde for konkurrencen fra udlandet. Ellers kan det ende med, at de alligevel render med alle arbejdspladserne.

Per Påskesen fra Dansk Metal mener, at uddannelse er en essentiel faktor i forhold til at være klar til at indtage de store byggeprojekter i fremtiden.

»Efterspørgslen på faglært arbejdskraft vil være voldsomt stor, og hvis vi ikke skal opleve store flaskehalse, så skal vi allerede nu i gang med at uddanne flere faglærte. Ellers frygter jeg, at vi kommer til at se, at alle jobbene bliver besat af udlændinge. Det kommer til at koste nogle penge, men de er givet godt ud, hvis vi kan få opkvalificeret nogle ufaglærte til at kunne besætte de nye job,« siger han i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Byggeri har man accepteret, at de store byggeprojekter vil tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Ved de største byggeprojekter mener de, at de danske entreprenører næppe kan følge med alene.

»Vi må se i øjnene, at arbejdsmarkedet ved den slags projekter er blevet europæisk. Men der vil stadig være plads til masser af danske underentreprenører. Men ingen kan udstikke garantier for, at de store projekter vil blive udført af 100 procent dansk arbejdskraft, og jo flere udenlandske entreprenører, der får del i opgaverne, jo flere udenlandske ansatte må vi så også regne med,« siger Louise Pihl i en pressemeddelelse. 

Men til trods for den udmelding, så stoler Dansk Byggeri på, at de forskellige aktører i projekterne vil kæmpe for den danske arbejdskraft og sikre stabile og ordentlige arbejdsforhold.  

 

Dagens Gossip