Foredrag om Rejsen til Amerika

Nogle af de danske udvandrere drømte om en ny begyndelse med rigdom og lykke. Andre flygtede fra en fortid med kriminalitet eller ulykkelige begivenheder. Og andre igen håbede på, at de kunne føre en religiøs levevis, der ikke var plads til i Danmark.

Den amerikanske drøm

Fælles for de 300.000 danskere – godt en tiendedel af den daværende befolkning – der fra 1850 til 1920 udvandrede til Amerika, var, at de troede på et bedre liv på den anden side af Atlanterhavet.

Et liv hvor de kunne få del i den amerikanske drøm om en ny begyndelse og social retfærdighed for alle.

Tre års research – nu på bog

Den dramatiske historie om den store udvandring til Amerika genfortæller journalist og forfatter Ole Sønnichsen nu i bogværket ”Rejsen til Amerika”, der udkommer hos Gyldendal i efteråret 2013.

Bogen bygger på tre års research i arkiver i USA, Danmark, Tyskland og England – og i foredraget fortæller Ole Sønnichsen om udvandringen via nogle af bogens hovedpersoner.

Det er eksempelvis historien om August Rasmussen, der i 1856 blev træt af herremandens pisk og den manglende stemmeret til tyendet på landet. Det er historien om Jens Jensen, der flygtede til Amerika med naboens datter, som han ikke måtte få, og blev en af landets mest berømte landskabsarkitekter.

Og det er historien om Jens Weibye, der blev mormon og måtte rejse hundredvis af kilometer over prærien for at nå til Zion.

Udvandringen var et drama fyldt med knuste drømme, død, sygdomme og falske forhåbninger, men det er også en historie fyldt med lykke, kærlighed og store drømme, der går i opfyldelse.

Foredraget finder sted mandag den 20. januar klokken 19. Billetter koster 50 kroner og kan købes via www.koldingbib.dk, på et af kommunens biblioteker eller på 7979 1100.

 

Dagens Gossip