Formand: Derfor gik Pihl og Søn konkurs

En elendig risikostyring, især af projekter i udlandet, knækkede den 126-år gamle byggekæmpe E. Pihl & Søn.

Det fortæller selskabets bestyrelsesformand, Birgit Nørgaard, til Berlingske.

- Jeg troede, jeg havde set om ikke alt, så ganske meget, men det her trodser enhver beskrivelse, siger hun til avisen.

Birgit Nørgaard blev indsat som formand af kreditorerne i 2012 for at rydde op i Pihl & Søn, men da var firmaets skæbne tilsyneladende allerede beseglet.

I sin iver efter at ekspandere internationalt havde selskabet skrevet under på alt for risikofyldte kontrakter til alt for lave priser med kunder i udlandet.

En dødelig cocktail, som i længden er umulig at overleve, konstaterer Berlingske.

- Ekspansionen skete, uden at man havde de nødvendige styringsmæssige redskaber. Man har valgt en meget risikovillig tilgang til nye projekter, hvor man ikke var klar over de risici, som kontrakterne og kunderne medførte, siger hun til avisen.

Og samtidig tog Pihl & Søn sig ikke ordentligt betalt for opgaverne, fordi "man gav nogle voldsomt lave tilbud", forklarer hun.

Ifølge Børsen kan krakket skabe en dominoeffekt i byggebranchen og rive en række af Pihl & Søns forretningsforbindelser med sig i faldet.

- For en lang række underleverandører og nogle bygherrer vil der være nogle rystelser, fordi man skal finde ud af tilgodehavender, og hvem der fortsætter med arbejdet, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør for Dansk Byggeri.

De samlede tab i den familieejede virksomhed kan løbe op i 2,5 milliarder kroner, erfarer Børsen.

Hovedbankforbindelsen Danske Bank har "formentlig over en halv milliard kroner i klemme", mens tre forsikringsselskaber angiveligt taber over to milliarder kroner på at have udstedt garantier for Phil & Søn til bygherrer.

Danske Bank vil ikke kommentere Børsens oplysninger.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip