Formandsopgør deler SFs folketingsgruppe

SF's folketingsgruppe er delt stort set midt over i spørgsmålet om, hvem der skal være partiets næste formand. Det fremgå af de stillerlister, som de to kandidater har indleveret til partikontoret.

Ud af SF's 16 personer store folketingsgruppe er der kun fire medlemmer, der ikke optræder som stiller for en af de to kandidater. Listerne viser, at Astrid Krag og Annette Vilhelmsen hver har fem erklærede sympatisører i gruppen.

Sundhedsminister Astrid Krag er blevet betegnet som partitoppens favorit, og det fremgår tydeligt af stillerlisterne hvorfor:

Miljøminister Ida Auken, handelsminister Pia Olsen Dyhr, politisk ordfører Jesper Petersen og klima- og energiordfører Steen Gade har på forhånd meldt deres opbakning til Krag.

Desuden viser listerne, at også erhvervs- og vækstminister Ole Sohn bakker Astrid Krag op - til trods for, at Weekendavisen i sidste uge kunne referere forlydender om, at Krag, i fald hun bliver formand, vil rokere ham ud af regeringen og selv overtage hans ministerium.

Også Annette Vilhelmsens fløj kan gøre regnebrættet op.

Hun kan regne med støtte fra arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen, afgående gruppeformand Pernille Vigsø Bagge, retsordfører Karina Lorentzen, EU-ordfører Lisbeth Bech Poulsen og trafikordfører Anne Baastrup, der hidtil ikke har meldt officielt ud til fordel for nogen af kandidaterne.

Nuværende partiformand, Villy Søvndal, optræder ikke som stiller for nogen af kandidaterne. Heller ikke hans forgænger, Holger K. Nielsen, der er medlem af Folketingets præsidium, er at finde blandt stillerne.

Finansordfører Jonas Dahl vil først oplyse, hvilken kandidat han foretrækker, når han vender hjem fra en rejse til Vietnam.

Den detroniserede socialordfører Özlem Cekic er heller ikke stiller for nogen kandidat.

De to kandidater har hver især støtte fra en række fremtrædende SF'ere uden for Folketinget.

Skatteminister Thor Möger Pedersen, den københavnske sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen og flere medlemmer af landsledelsen er bland Krags stillere.

Annette Vilhelmsens liste tæller til gengæld koryfæer som den tidligere mangeårige gruppeformand Aage Frandsen og Ebba Strange, der i sin tid fulgte partiets stifter, Aksel Larsen, da han forlod Danmarks Kommunistiske Parti for at danne SF i 1959. Hun sad i Folketinget fra 1973 til 1994.