Formel 1 under politibeskyttelse

20/04/2013 18:30

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

Formel 1 er for en weekend blevet fanget i en intern konflikt, der handler om århundreder gammelt nag mellem rige og fattige, mellem sunni- og shia-muslimer.

Politi og militær er massivt tilstede på og omring banen, og der er utallige check-points i hovedstaden Manama og på den 15 km lange motorvej ud til Bahrain International Circuit er der stationeret politibiler med få hundrede meters mellemrum. Alle biler der skal ind på baneområdet, gennemsøges og tilskuere og håndbagage skal gennem samme kontrol som i lufthavne.

For to år siden, da demonstrationerne var på sit højeste, var landet i undtagelsestilstand, og man måtte med kort varsel aflyse Bahrains Grand Prix. Formel 1-løbet er et enormt prestigeprojekt for kongefamilien, og derfor blev løbet genoptaget sidste år.

Myndighederne, bilsportsforbundet FIA og Bernie Ecclestone, der ejer de økonomiske rettigheder til formel 1, har i ugevis insisteret på, at der er fredeligt i Bahrain, og at løbet skal gennemføres. Men selvom det massive politiopbud indtil nu har sikret ro i det centrale Manama og omring banen, rapporteres der dagligt om sammenstød mellem politi og demonstranter i andre dele af det lille kongedømme, der bare er en smule større end Falster.

I Manamas forstæder hører brandbomber, tåregas, gummikugler og brændende biler til dagens uorden, og for nylig blev en 23-årig politibetjent dræbt i Sehla.

At myndighederne er desperate efter at vise Bahrain som et fredeligt land, blev understreget lørdag, da et britisk TV-hold fra ITV blev udvist for at have filmet en demonstration.

På Bahrain International Circuit overraskede Nico Rosberg (Mercedes) ved at tage pole position foran Sebastian Vettel og Fernando Alonso.

- Jeg ved ikke om vi er hurtige nok til at vinde løbet, sagde Rosberg efter kvalifikationen, der lagde op til et dramatisk løb.

Myndighederne og formel 1-folket håber, at dramaet på banen ikke overskygges af andre begivenheder i Bahrain.