Forsigtige danskere holder på klejnerne

Selvom danskerne rent faktisk får flere penge mellem hænderne, så holder de igen med at bruge dem.

En mindre stigning i privatforbruget end forventet er således en af årsagerne til, at regeringen i den nye økonomiske redegørelse må nedjustere forventningerne til økonomien - både for i år, men også for de kommende år.

- Paradokset er, at der sådan set er pumpet en del penge ud i samfundet. De ligger bare stille derude. For forbrugerne og virksomhederne bruger dem ikke, siger økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R).

I august-redegørelsen ventede regeringen en stigning i privatforbruget på 1,2 procent i 2012 og 2,0 procent til næste år. Det skøn er nu ændret til 1,0 og 1,5 procent. For 2014 ventes ligeledes en vækst i privatforbruget på 1,5 procent.

Dermed er stigningen i privatforbruget væsentligt lavere end stigningen i danskernes realindkomst.

Den økonomiske redegørelse viser nemlig, at husholdningernes disponible realindkomst stiger med over to procent næste år som følge af skattereformen og de lave renter på danskernes boliglån.

Derudover har danskernes købekraft netop fået et ordentligt hak opad i kraft af tilbagebetalingen af efterlønsbidraget, som har sendt 28,5 milliarder kroner tilbage på danskernes bankkonti.

- Der er hævet for 28,5 milliarder kroner i efterlønsbidrag, hvor vi havde regnet med 17 milliarder kroner. Pengene er ikke nødvendigvis brugt til at betale gæld, men de er der. Det understøtter forbrugsmulighederne og kan understøtte væksten, siger Vestager.

Men trods flere penge mellem hænderne holder danskerne altså igen med forbruget. Den økonomiske redegørelse viser, at selvom husholdningernes realindkomster er øget med 4,25 procent siden 2009, er privatforbruget blot steget med 2,25 procent.

Derfor tør regeringen heller ikke tro på mere end en afdæmpet vækst i privatforbruget på 1,5 procent til næste år.

- Vi forventer ikke, at forbrugsvæksten næste år vil stige lige så meget som fremgangen i købekraften. Det er først i 2014, det vender, og privatforbruget når op til fremgangen i disponibel indkomst, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip