Forsker: Næsten slavelignende vilkår hos Ryanair

En kontrakt, Avisen.dk har fået adgang til, afslører, hvilke vilkår flyselskabet Ryanair ville have stewardesser til at arbejde under, da man i vinter skulle bemande ruterne til og fra København.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen mener ikke at betingelserne, som Ryanair tilbyder deres stewardesser, kan kaldes normale.

- Det er ikke, hvad man forstår ved normale danske eller europæiske løn- og arbejdsvilkår. Jeg synes, at nogle af vilkårene er næsten slavelignende kontraktforhold, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

- Det er et skoleeksempel på social dumping, forsætter Henning Jørgensen.

Ryanair bruger ofte vikarfirmaet Crewlink, når der skal skaffes stewardesser. Det gjorde sig også gældende, da der i februar skulle skaffes kabinepersonale til København.

Ingen endte dog med at underskrive en ansættelseskontrakt.

Kommende ansatte i Crewlink skulle ifølge kontrakten arbejde for Ryanair for en løn på 125 kroner i timen, når de var i luften, og acceptere, at der ikke blev udbetalt løn under sygdom.

Stewardesser der arbejder under overenskomst forhandlet af Flyvebranchens Personale Union får i gennemsnit en startløn på 20.000 kroner om måneden, derudover kommer flytillæg og blandt andet løn under sygdom, fortæller Anders Mark Jensen, der er næstformand i organisationen.

Kabinepersonalet hos Ryanair skulle desuden være parat til at arbejde alle tider af døgnet, månedligt betale 225 kroner for leje af uniform og til at blive forflyttet til en af Ryanairs andre lufthavne i Europa.

- Normalt får du rettigheder ved hjælp af en kontrakt. Her fraskriver du dig rettigheder og lader Ryanair selv bestemme, om du har vedligeholdt kontrakten eller ej, siger Henning Jørgensen.

Ifølge dokumenter i sagen mener Ryanairs danske advokatfirma, Lund Elmer Sandager, at kontrakten med Crewlink er ligegyldig. Blandt andet fordi der ifølge firmaet slet ikke er nogen Crewlink-ansatte, der arbejder for Ryanair med base i København.

15. juni bliver det besluttet i Arbejdsretten, om fagbevægelsen LO må indlede en sympatikonflikt mod flyselskabet Ryanair i Københavns Lufthavn. Henning Jørgensen tror, at arbejdsretten giver fagbevægelsen medhold.

- Den forestående arbejdskamp, der kan komme efter afgørelsen den 15. juni i Arbejdsretten, vil kunne standse flyene på jorden. For i Danmark vil man ikke acceptere sådanne vilkår, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip