Forsker om V-nedtur: Vælgernes hukommelse er kort

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens dyre rejser på 1. klasse for danske bistandskroner koster Venstre dyrt i meningsmålingerne. Men det er langt fra sikkert, at skandalen koster Venstre stemmer på længere sigt, lyder vurdering.

- Vælgernes hukommelse er kort, siger adjunkt Asmus Leth Olsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, som blandt andet har forsket i politiske skandaler.

- Vi står midt i en valgperiode, og der er formentligt to år til næste valg. Derfor er det svært at forestille sig, at sagen spiller en stor rolle om to år, siger han.

Venstres nedtur er kommet samtidig med afsløringen af Lars Løkke Rasmussens dyre rejsevaner i forbindelse med hans formandskab i klimaorganisationen GGGI.

Selvom forskning ifølge Asmus Leth Olsen altså viser, at politiske skandaler sjældent er langtidsholdbare i vælgernes hukommelse, så er der omvendt noget, der taler for, at netop denne sag måske ikke forsvinder så let.

- For på den anden side er sagen så konkret, at alle mennesker kan forholde sig til den. Alle har været i et fly og har været misundelige på dem, der rejser på 1. klasse. Det er lettere at have i hukommelsen end en kompliceret sag, siger Asmus Leth Olsen.

Han betegner for eksempel sagen om overbetaling på privathospitaler som en "kompliceret sag, som ingen rigtig forstod," og derfor ikke kom til at spille den store rolle for vælgerne på den længere bane.

- Det spiller også ind, at det her drejer sig om politisk hykleri, som vælgerne typisk bedømmer meget hårdt, siger Asmus Leth Olsen.

- Hvis man siger, at vi skal vende hver en krone i bistandsmidlerne og måske også skære i dem, så er det ikke så godt, hvis det en uge efter kommer frem, at man har brugt en million kroner på at rejse rundt for bistandsmidler, tilføjer han.

Voxmeter måler for første gang partiet Venstre til at ligge under valgresultatet fra september 2011 i en ny meningsmåling for Ritzau.

I Voxmeter-målingen får Venstre en tilslutning på 26,1 procent mod 26,7 ved valget i september 2011. Målingen er foretaget inden Løkkes pressemøde om sagen søndag.

I sidste uge sendte Megafon for TV2 og Politiken også Venstre ned under valgresultatet med 26,3 procent af stemmerne.

 

Dagens Gossip