Forsker: Pluto-sonde giver viden om planeters fødsler

Nasas rumsonde New Horizons blev søndag vækket til live og vil i løbet af det næste halve år nærme sig dværgplaneten Pluto, der befinder sig omkring fem milliarder kilometer fra Jorden.

Missionen skal ud over at bidrage med viden om Pluto og dens måner give forskerne en bedre forståelse for, hvordan planeter bliver skabt.

Sådan lyder forhåbningen fra astrofysiker Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet, der ser frem til at få data og information fra Pluto og dens omkringliggende måner.

- Vi vil gerne forstå, hvordan planeterne blev dannet i solsystemet, og der er vi nødt til at vide, hvor mange og hvilke slags komponenter, der er. Lige nu ved vi kun meget lidt om Pluto og det yderste af solsystemet, siger Anja C. Andersen.

Hun peger på, at Pluto hverken er en gasplanet som Jupiter eller Saturn, men formentlig heller ikke en jordlignende planet som Jorden eller Mars.

- Vi mistænker Pluto for at være cirka halv klippe og halv is. Så vi håber at kunne finde ud af, hvordan Pluto adskiller sig fra de jordlignende planeter, eller om det bare er en lille Jorden med et frossent hav.

Pluto har modsat de otte planeter i solsystemet ikke haft besøg af en rumsonde, og derfor er viden om dværgplaneten relativt begrænset.

New Horizons har kurs endnu længere ud i det yderste rum, så rumsonden vil blot passere Pluto, inden rumsonden flyver videre ud i det såkaldte Kuiperbælte, hvor der ligger andre dværgplaneter.

- Solsystemet er større, end vi tidligere troede. Der ligger en hel del mindre planeter længere ude end Pluto.

- Drømmemissionen i forhold til Pluto havde været, at man havde bremset sonden ned og ladet den kredse rundt om Pluto, men det er ganske enkelt for dyrt, så derfor lader man bare sonden passere, siger Anja C. Andersen.

- Og der er faktisk rigtig meget information at få bare ved at lade den flyve forbi, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip