Forskere bakker op om faste: 5:2-kuren er sund

Et dansk forskningsprojekt bakker op om den populære 5:2-kur.

I kuren - som blev introduceret af den britiske læge og tv-vært Michael Moseley - spiser man normalt fem dage om ugen og faster eller letfaster to dage om ugen.

Forskernes resultater viser, at kortere perioder uden mad kan være sundhedsfremmende. Især, hvis man vejede for lidt som nyfødt.

Det skriver Videnskab.dk.

Nyfødte spædbørn, der vejer for lidt, kan tilsyneladende have godt af at reducere fødevareindtaget i perioder resten af livet.

Læs også: Før og efter: Malou efter et år på 5:2-kuren

“Vores forskning viser, at der kan være noget om, at det kan være godt at faste. Især mennesker, der er født med lav fødselsvægt, ser ud til at få en særlig sundhedsmæssig fordel ud af at reducere energiindtaget i en periode,” siger Allan Vaag, der er klinisk professor og overlæge på Rigshospitalets Institut for Klinisk Medicin.

Forbedrer blodet og stofskiftet
Forskerne undersøgte 39 voksne mænds stofskifte, efter det var blevet påvirket af faste i 36 timer. Halvdelen af testpersonerne vejede for lidt, det vil sige under 2500 gram, da de blev født. Resten var normaltvægtige.

Under fasten målte forskerne mændenes blodsukker, insulinfølsomhed og indhold af fedt i blodet.

Da fasteperioden var afsluttet, var blodets insulin- og fedtindhold faldet hos alle testpersoner, men mest hos de mænd, som var født lavvægtige.

Anden forskning viser også, at faste forbedrer stofskiftet.

Læs også: Vælg den, du vil: Derfor er din slankekur ligegyldig

“Forskning viser, at kroppen bliver bedre til hurtigt at skifte mellem forbrænding af kulhydrat og fedt, når man ind imellem faster, og det er godt prognostisk tegn, at man kan skifte mellem de to typer forbrændinger. Jo mere metabolistisk fleksibel man er, jo sundere er man. Hvis man til gengæld har et ufleksibelt stofskifte, har man højere risiko for at få type 2-diabetes og hjertekarsygdomme,” siger professor Bjørn Richelsen, der forsker i fedme og metabolisme hos Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Han fortæller desuden, at der ikke er noget tegn på, at man tager på, når man begynder at spise normalt igen.

“Selv om man får et sundere stofskifte, er der dog heller ingen evidens for, at man taber sig på længere sigt af at gå på jævnlige fastekure,” siger professoren

.