Forskere: Danske politikere har sovet i timen i SU-sag

»Der er noget tudefjæs over det, når politikerne piber over noget, som de i hvert fald har kunnet forudse siden 2002, da Anders Fogh Rasmussen stod ude i Bella-centret og kaldte aftalen om østudvidelsen et historisk øjeblik,« siger Marlene Wind, leder på Center for Europæisk Politik og professor i internationale domstole ved Juridisk Fakultet i Oslo.

»Det handler ikke om, at vi skal afvikle vores velfærd. Systemet skal blot indrette sig på en måde, der passer til den frie bevægelighed i en global verden. I dag belønner det folk, som ikke bevæger sig, men i mange andre lande er velfærden forsikringsbaseret, hvilket ikke gør den dårligere,« siger hun og peger på, at systemet er under pres, fordi politikerne ikke har reformeret systemet i tide.

En række nye EU-domme og en henstilling fra Europa-Kommissionen om børnepenge har givet debatten ny luft. Venstre og De Konservative har meldt ud, at det kan være nødvendigt med drastiske ændringer af SU-systemet.

Dommene fra EU bygger ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten alle på principper om arbejdskraftens fri bevægelighed fra traktater fra 1958 og 1973.

Juraprofessor Kirsten Ketcher mener heller ikke, at udviklingen er overraskende.

»Det stærke retslige koncept i EU er et forbud mod diskrimination i forhold til nationalitet. Hvis man bare overholder det, kan man næsten indrette sig, som man vil, så alt det her skrig og skrål er lidt primitivt. Det viser, at politikerne ikke har sat sig ind i, hvordan fællesskabet fungerer og kræver, at man er mere opmærksom på, hvordan man indretter sig,« siger hun.

Politikernes dilemma er ifølge Peter Nedergaard, der er professor i europæisk politik ved Københavns Universitet, at de har lovet, at EU-medlemskabet ikke undergraver den danske velfærdsmodel.

»Nu er de nødt til at æde deres ord,« siger han til avisen. Han peger på, at børnecheck og SU med fordel kan indrettes som skattefradrag.

 

Dagens Gossip