Forskere: Disse ændringer kan brystkræft også medføre

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder, og der er omkring 4.800 danske kvinder, der rammes af sygdommen om året.

Det er en forfærdelig diagnose at få, og for flere ender den også dødeligt.

Men har man fået konstateret brystkræft, er der faktisk små ting der kan vendes til noget positivt ved at have haft sygdommen, viser forskning fra Forest Baptist Medical Center.

Forskerne kiggede på de positive ændringer, der skete hos 653 kvinder, som havde fået konstateret brystkræft. De fulgte dem i to år, og de positive ændringer blev større, desto længere tid der gik, skriver Prevention.com.

Her er 3 vigtige ting, du bør vide om brystkræft. Læs om dem på Femina.dk

Droppede at lave mad

’Kvinderne oplevede, at de udviklede et stærkere bånd til andre, og at de i højere grad værdsatte livet, spiritualitet og det at lave mad.

- En brystkræftdiagnose har en effekt som et jordskælv. Det er en meget stor ting i ens liv, og det får kvinderne til at evaluere det job, de har, og de forhold, de har til andre, og sige ’nok er nok’. Sygdommen hjælper folk med at kvitte det, de i virkeligheden ikke er glade for, forklarer Suzanne Danhauer, der er forsker ved Forest Baptist Medical Center.

Hun mødte netop en kvinde med brystkræft for noget tid siden, som havde fået en helt anden tilgang til tingene.

- Hun fortalte mig, at hendes diagnose havde fået hende til at indse, hvor meget hun hader at lave mad. Så hun sagde til sin familie, at de kunne deltage i madlavningen, ellers ville hun begynde at bestille maden udefra i stedet. En diagnose kan virkelig ændre i de ting, kvinderne bruger tid på, siger Suzanne Danhauer.

Her er 14 sundhedstests, som alle kvinder bør få. Læs om dem på Søndag.dk.

Negativ reaktion er også normal

Suzanne Danhauer siger dog også, at de positive ændringer ikke opleves af alle. Der er også kvinder med brystkræft, som har svært ved at se noget positiv i livet. Selvom de overlever.

Men hun peger på, det handler om de små positive ændringer i hverdagen.

- En kvinde sagde til mig: ’Hvis der ikke var en risiko for, jeg kunne dø af brystkræft, ville det være den bedste ting, der nogensinde er sket for mig, siger Suzanne Danhauer.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip