Forskere: E-cigaretter får unge til at ryge rigtige cigaretter

Egentlig skulle e-cigaretten være et middel til at holde op med at ryge, men flere forskere frygter nu, at de elektroniske cigaretter i stedet kan være en glidebane, som får unge til at ryge rigtig tobak.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om forskning i e-cigaretter.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter, og herhjemme bekræftes tendensen af både Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen.

Charlotta Pisinger, der forsker i forebyggelse af rygning ved Glostrup Hospital, kalder de unges brug af e-cigaretter for »bekymrende.«

»Flere undersøgelser viser, at e-cigaretter tiltrækker unge mennesker – også ikke-rygere. Vi er bekymrede for, om det kan være en glidebane – eller det vi kalder en gateway – som får de unge introduceret til egentlig rygning. Vi ved for eksempel, at tobaksrygning kan være en gateway til at ryge hash,« siger forskningsoverlæge Charlotte Pisinger, som i øjeblikket er i færd med at skrive en videnskabelig artikel om e-cigaretter.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Morgenrygere har størst risiko for kræft

Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Jørgen Falk fortæller, at styrelsen også kender til tendensen med unge ikke-rygere, som eksperimenter med e-cigaretter.

»Der er ingen tvivl om, at det er noget, som foregår. Vi har kontakt til folk fra kommunerne, som arbejder med børn og unge, så vi hører om det rundt omkring i landet. Men vi kan ikke sige noget præcist om omfanget,« siger Jørgen Falk fra enheden for forebyggelse ved Sundhedsstyrelsen.

E-cigaretter kaldes også damp-cigaretter, og de elektroniske cigaretter har opnået stigende popularitet blandt danskerne i de senere år. Sundhedsstyrelsens rygevaneundersøgelse fra 2012 viste, at ca. 150.000 danskere over 15 år brugte e-cigaretter.

Læs også hos Videnskab.dk: Rygning ødelægger mundens immunforsvar

I den nye amerikanske undersøgelse, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Preventive Medicine, er 1.379 amerikanere med en gennemsnitsalder på 24 år blevet fulgt igennem et år.

Ved studiets begyndelse havde ingen af forsøgsdeltagerne prøvet at bruge e-cigaretter, men da de blev spurgt igen efter et år, havde 2,9 procent af de ikke-rygende forsøgsdeltagere eksperimenteret med e-cigaretter.

Samtidig viste undersøgelsen, at der var sammenhæng mellem de unges opfattelse af e-cigaretter som »mindre skadelige,« og deres tilbøjelighed til at afprøve de elektroniske smøger.

Af Videnskab.dk

 

Dagens Gossip