Forskere: E-cigaretter har ingen effekt på rygestop

Rygere har akkurat lige så svært ved at lægge de rigtige smøger på hylden, hvis de forsøger at dulme rygetrangen med e-cigaretter, som hvis de lader være med at pulse på de alternative pinde med vanddamp.

Det konkluderer amerikanske forskere i det anerkendte tidsskrift JAMA Internal Medicine på basis af en spørgeskemaundersøgelse på 949 mennesker. Ifølge forskeren bag bør man øjeblikket holde op med at sprede budskabet, at e-cigaretter er en hjælp, når man forsøger at lægge rygningen på hylden. Det skriver Videnskab.dk.

»Reklamer, der antyder, at e-cigaretter er effektiv hjælp til at holde op med at ryge, burde forbydes, indtil den slags påstande er underbygget af videnskabelige beviser,« udtaler forskeren bag, Pamela Ling fra University of California, San Francisco.

Hun bliver bakket op af vicedirektøren for Center for Global Tobacco Control ved Harvard School of Public Health i Boston.

Læs også hos Videnskab.dk: Er e-cigaretter sundhedsskadelige?

Studiet »er en vigtig tilføjelse til den voksende mængde forskning, der antyder, at e-cigaretter ikke er særligt gode til at få folk til at stoppe med at ryge. Offentligheden bør lære begrænsningerne ved e-cigaretter i forbindelse med rygestop bedre at kende,« udtaler Vaughan Rees.

Området er meget debatteret i øjeblikket, og der mangler solid evidens for, hvad e-cigaretter kan og hvor sundhedsskadelige de er.

Andre forskere er uenige med de to og hæfter sig i stedet ved, at e-cigaretter ser ud til at være den bedste mulighed for at stoppe dødsfald relateret til rygning og at få erstattet cigaretter med et mildere alternativ.

Læs også hos Videnskab.dk: Unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter

Af Videnskab.dk.

 

Dagens Gossip