Forskere har fundet nøglen til varigt vægttab

Forskere har ramt hovedet på sømmet i kampen mod fedme og type 2-diabetes.

I et nyt studie viser en international forskergruppe med dansk deltagelse, at regulering af kroppens galdeniveau potentielt set kan lede til et varigt vægttab og samtidig sænke risikoen for type 2-diabetes.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse alt om det nye forskningsgennembrud.

Forskningsresultatet tyder på, at netop en stigning i galdemængden i kroppen også er årsagen til, at fedmeoperationer virker så effektivt på vægttab, som de gør. Det fortæller postdoc ved Institute for Diabetes and Obesity, Helmholz Center, og Technical University, München, Christoffer Clemmensen, der er den danske bidragyder til det nye studie.

»Vi har endelig fundet et biologisk system, der er helt centralt i det vægttab, vi ser vægttab efter fedmeoperationer. Det er et meget stort resultat. Kan vi finde ud af, hvordan vi medicinsk kan aktivere dette system, synes det muligt, at vi i fremtiden kan udskifte fedmeoperationer med et lægemiddel.«

Læs også hos Videnskab.dk: Så mange kalorier forbrænder du ved sex

Ifølge professor og forskningsdirektør for genomforskning ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet, Oluf Borbye Pedersen, der ikke selv har deltaget i forskningsarbejdet, er det nye studie meget spændende og bringer os nærmere en forståelse af, hvordan vi i fremtiden måske kan erstatte kirurgi med medicin i behandling af fedme.

»Det er absolut spændende. Det er et godt studie. Det er solidt og originalt og bidrager med en helt ny mekanisme bag de gunstige effekter af en mavesæksminimerende operation. Det er et skridt nærmere en forståelse af, hvordan vi kan komme videre fra kirurgi til medicinsk behandling af fedme,« siger Oluf Borbye Pedersen i en kommentar til den nye undersøgelse.

Læs også hos Videnskab.dk: Hormonforstyrrende stoffer giver tykke døtre

Det nye studie kommer med en helt ny forklaring på, hvorfor fedmeoperationer slanker, og det skyldes højst overraskende ikke mavesækkens mindre størrelse, som man ellers hidtil har tænkt havde en central rolle for et mindre fødeindtag og medfølgende vægttab.

Det kan lyde modsætningsfyldt, at det ikke er den fysiske reduktion af mavesækken, der er ansvarlig for vægttabet, men ifølge Christoffer Clemmensen har de to ting ikke noget med hinanden at gøre.

Af Kristian Sjøgren, Videnskab.dk.

 

Dagens Gossip