Forskere: KTO var nødt til at godkende forlig

Men på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde torsdag nikkede forhandlingsfællesskabets ledelse ja til forliget, der berører omkring 550.000 danskere. Reelt set var der ikke andet at gøre, vurderer arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

»Man kan ikke forvente, at konflikten (mellem lærerforeningen og KL, red.) kører i lang tid, og derfor kan man lige så godt godkende forliget nu og sikre sig, at den del af overenskomsten falder på plads. Det var en tom trussel at udskyde godkendelsen. Ren symbolik,« siger Bent Greve.

FOA-formand Dennis Kristensen opfordrede som den eneste på torsdagens ekstraordinære repræsentantskabsmøde i KTO til, at man endnu en gang udskød godkendelsen. Selv om FOA bakker op om forliget, mener han, at KTO nu har spillet sig nogle kort af hånden.

Dennis Kristensen forstiller sig, at konflikten mellem kommunerne og lærerne ender med økonomisk kompensation til lærerne, som til gengæld skal opgive deres arbejdstidsregler. De penge skal givetvis findes hos andre kommunalt ansatte, frygter han.

»Det vil i virkeligheden betyde, at alle ansatte i kommunerne må betale det, som lærerne måtte få ekstra. Det er en gratis omgang for kommunerne, der bare skal stikke hånden ned i baglommerne på medarbejderne, inklusive FOAs medlemmer, og hente de penge. Det havde været klogt at vente med at godkende forliget, til vi vidste, hvordan lockouten ender,« siger FOA-formanden.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er enig i, at KTO har afgivet serveretten til regeringen og KL. Men da presset på kommunerne fra KTO ikke kunne forhindre en konflikt, var der ikke nogen idé i forsat at udskyde godkendelsen.

»Nu kan KTO ikke længere opretholde presset på KL og regeringen. Men man har hele tiden vidst, at det ville fungere på den måde,« siger Flemming Ibsen.

Anders Bondo Christensen, der både er formand for Danmarks Lærerforening og for KTOs forhandlingsudvalg, forklarer, at man i forhandlingsudvalget længe har overvejet, om man skulle udskyde godkendelsen af forliget igen. Man er dog nået til den konklusion, at man kan bruge en godkendelse mere offensivt.

»For så sender vi samtidig et signal til både KL, men i høj grad også til politikerne inde på Christiansborg, om, at nu kan I ikke efterfølgende underminere det resultat, som vi har indgået og sendt til urafstemning. Det vil være helt uacceptabelt,« siger Anders Bondo Christensen.

Alle organisationer skal via urafstemninger have taget stilling senest 2. maj, hvorefter KTOs hovedbestyrelse vil vurdere, om der foreligger en endegyldig godkendelse.

 

Dagens Gossip