Forskere: Nu kan vi sørge for, danskerne ikke længere bliver forkølede

20/12/2014 10:54

Anders Reinholdt

Nyheder
Vores svenske naboer har trukket en verdensnyhed op fra havets dyb. ColdZyme Mundspray kan reducere risikoen for forkølelse og forkorte forkølelse. Forkølelse er en af de mest udbredte virus og sender hvert år titusindvis af børn og voksne i seng i stedet for i skole og på arbejde. ColdZyme er baseret på et enzym fra dybhavstorsk og sælges i Danmark hos Matas og på en række apoteker. Forkølelsessæsonen er over os og alle de 200 vira, som forårsager forkølelse vil i de næste mange måneder sende danskerne i dørken. Men nu får vira noget at slås med. Enzymatica i Lund har nemlig lanceret det første produkt nogensinde, der reelt kan gøre noget mod forkølelsen. ColdZyme virker, hvis produktet anvendes så snart man mærker symptomer, ved at forkorte forkølelsesperioden og ved at reducere risikoen for at forkølelsesvirus rent faktisk bliver til sygdom. - Det lyder enkelt og det er da også ganske naturligt. Enzymet i ColdZyme, findes i dybhavstorskens bugspytkirtel. Det har vi fisket op, sat på formel og dermed udviklet det første produkt, der både kan reducere risikoen for forkølelse og forkorte en forkølelse. ColdZyme danner en fysisk barriere, så virus ikke kan ’hægte’ sig på vores raske celler, siger Mats Clarsund, der er Ph.d. i enzymteknologi og forsknings- og udviklingschef på Enzymatica. Enzymet fra dybhavstorsken bliver mere aktivt i varme og bruges i ColdZyme til at skabe en art virus-barriere. Barrieren består af glycerol, der ligesom ’suger’ vira til sig og Trypsin, der de-aktiverer virussets evne til at ’hægte’ sig på vores raske celler i mund og svælg. - Trypsin bryder smittekæden, fordi den fysiske barriere gør at virus i praksis er ineffektivt. Det er en lille revolution det her, ” siger Mats Clarsund, der er stolt af ColdZyme og fortsætter: ”Før kunne man kun lindre forkølelsens symptomer. Nu kan vi forebygge og forkorte sygdomsforløbet”. ColdZyme kan bruges af voksne og børn over 4 år. Sundhed.dk (Danske Regioner, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Kommunernes Landsforening) vurderer, at børn har 6-8 forkølelser om året. Og voksne har 2-4 forkølelser om året. Forkølelsen varer typisk en uges tid.[i] Hver dag er ca. 150.000 sygemeldt fra arbejde og sygefravær anslås at koste 37 milliarder kr. bare i løn og sygedagpenge.[ii] I en kommune med 50.000 indbyggere vil der årligt være ca. 29.000 sygedage som følge af luftvejsinfektion, herunder forkølelse[iii]. Hvis en sygedag i gennemsnit koster samfundet bare 2000 kr. og 50 pct. af sygedagene fra luftvejsinfektionerne skyldes forkølelse[iv], er prisen 29 mio. kr. bare i én kommune. I Danmark er der 98 kommuner.

Mest læste i dag

Vores svenske naboer har trukket en verdensnyhed op fra havets dyb. ColdZyme Mundspray kan reducere risikoen for forkølelse og forkorte forkølelse. Forkølelse er en af de mest udbredte virus og sender hvert år titusindvis af børn og voksne i seng i stedet for i skole og på arbejde. ColdZyme er baseret på et enzym fra dybhavstorsk og sælges i Danmark hos Matas og på en række apoteker.

Forkølelsessæsonen er over os og alle de 200 vira, som forårsager forkølelse vil i de næste mange måneder sende danskerne i dørken. Men nu får vira noget at slås med. Enzymatica i Lund har nemlig lanceret det første produkt nogensinde, der reelt kan gøre noget mod forkølelsen. ColdZyme virker, hvis produktet anvendes så snart man mærker symptomer, ved at forkorte forkølelsesperioden og ved at reducere risikoen for at forkølelsesvirus rent faktisk bliver til sygdom.

- Det lyder enkelt og det er da også ganske naturligt. Enzymet i ColdZyme, findes i dybhavstorskens bugspytkirtel. Det har vi fisket op, sat på formel og dermed udviklet det første produkt, der både kan reducere risikoen for forkølelse og forkorte en forkølelse. ColdZyme danner en fysisk barriere, så virus ikke kan ’hægte’ sig på vores raske celler, siger Mats Clarsund, der er Ph.d. i enzymteknologi og forsknings- og udviklingschef på Enzymatica.

Enzymet fra dybhavstorsken bliver mere aktivt i varme og bruges i ColdZyme til at skabe en art virus-barriere. Barrieren består af glycerol, der ligesom ’suger’ vira til sig og Trypsin, der de-aktiverer virussets evne til at ’hægte’ sig på vores raske celler i mund og svælg.

- Trypsin bryder smittekæden, fordi den fysiske barriere gør at virus i praksis er ineffektivt. Det er en lille revolution det her, ” siger Mats Clarsund, der er stolt af ColdZyme og fortsætter: ”Før kunne man kun lindre forkølelsens symptomer. Nu kan vi forebygge og forkorte sygdomsforløbet”.

ColdZyme kan bruges af voksne og børn over 4 år.

Sundhed.dk (Danske Regioner, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Kommunernes Landsforening) vurderer, at børn har 6-8 forkølelser om året. Og voksne har 2-4 forkølelser om året. Forkølelsen varer typisk en uges tid.[i]

Hver dag er ca. 150.000 sygemeldt fra arbejde og sygefravær anslås at koste 37 milliarder kr. bare i løn og sygedagpenge.[ii] I en kommune med 50.000 indbyggere vil der årligt være ca. 29.000 sygedage som følge af luftvejsinfektion, herunder forkølelse[iii]. Hvis en sygedag i gennemsnit koster samfundet bare 2000 kr. og 50 pct. af sygedagene fra luftvejsinfektionerne skyldes forkølelse[iv], er prisen 29 mio. kr. bare i én kommune. I Danmark er der 98 kommuner.