Forskere: Risiko for store havstigninger i Nordeuropa

Hvis vi fortsætter med at udlede drivhusgasser, som vi gør i dag, er der en reel risiko for, at det, som tidligere er blevet betraget som høje scenarier for stigning i havniveau i Nordeuropa i dette århundrede, kan blive overskredet.

Det viser nye beregninger fra blandt andet Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

- De fleste før os har beregnet scenarier, hvor de har valgt nogle sandsynlige ting for, hvad der kan ske med iskapperne, gletsjerne og udvidelserne af havet, siger Aslak Grinsted, lektor på Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.

- Vi har prøvet at sætte tal på usikkerheden for beregningerne hele vejen igennem, og vi kommer frem til, at der altså er en ret stor sandsynlighed for, at det, man tidligere har betragtet som worst case-scenarier, bliver overskredet.

Beregningerne viser blandt andet, at vandstanden ved København sandsynligvis kan stige med 68 centimeter, mens der er risiko for stigninger på op til 1,6 meter.

For England og Holland viser beregningerne, at der er mere end 25 procent risiko for, at de vandstandsstigninger på henholdsvis 90 centimeter og 105 centimeter, som man tidligere troede, var værste tilfælde, kan blive overskredet.

- Det betyder jo, at der burde være et større incitament til at gøre et eller andet for at undgå, at det virkelig bliver så slemt. Jeg vil sige, at den største usikkerhed er: Hvis Antarktis kollapser, hvor hurtigt sker det så? siger Aslak Grinsted.

Ifølge Aslak Grinsted, er Vestantarktis et af de mest følsomme steder på Sydpolen. Hvis iskappen her kollapser, vil det få store konsekvenser for havstigningen.

- Der er noget, der potentielt kan bidrage med fem meters havniveaustigning. Inden for de sidste par år er der kommet en række studier, der viser, at vi allerede har skubbet Vestantarktis ud over, hvad iskappen kan holde til, siger han.

Forskeren fortæller, at hvis man mere end hundrede år ude i fremtiden fortsætter med at udlede lige så meget CO2, som i dag, så vil vi på et tidspunkt nå et punkt, hvor al is på jorden er smeltet.

- Hvis det sker, så begynder vi at snakke om, at Danmark vil kunne forsvinde, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip