Forskere udvikler robot: Skal hente ældres ting og gøre rent

På fire hjul kommer den godt en meter høje service-robot Care-O-bot rullende. Hun er en af verdens mest avancerede service-robotter og er foreløbig den eneste af sin art i Danmark.

- Den har helt klart en wauw-effekt, siger teamleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut, Robotteknologi.

I tre måneder har han puslet om service-robotten for at få hende op at køre på sine fire hjul.

- Det er vigtigt, at robotten ikke virker skræmmende, så dens størrelse, udseende og attitude har stor betydning, siger forsker Leon Bodenhagen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Forskere fra Syddansk Universitet arbejder sammen med forskere fra Teknologisk Institut, så Care-O-botten om ti år kan rulle ind på et dansk plejehjem eller hjælpe ældre med de fysisk krævende ting i hverdagen, så de kan bevare friheden og blive længere tid i eget hjem.

- Den største udfordring er at få den til at navigere sikkert rundt i omgivelserne og for eksempel samle tøj eller aviser op fra gulvet. Det kræver meget kamerateknologi. Derfor er vi heller ikke parate til at lade den håndtere mågestellet, siger Lars Dalgaard.

Robotten kan i dag sagtens hente et glas vand og registrere, om den ældre har drukket vandet. Den har kameraer i hovedet og kan fornemme om den er ved at køre ind i noget. Samtidig har den en arm monteret på ryggen, så den kan gribe om forskellige ting. Desuden er robotten udstyret med højtalere og mikrofon, så den kan lytte til mennesker og svare.

- Men der ligger meget arbejde i at få alle dens færdigheder til at arbejde sammen, så den kan genkende sine omgivelser og yde hjælp, når problemerne opstår og selvstændigt komme med løsningsforslag, siger Leon Bodenhagen.

Care-O-botten er indkøbt af Danmarks største velfærdsteknologiske forsknings- og innovationsprojekt [email protected]. Meningen er, at robotforskerne skal udvikle servicerobotten, så den forstår talte ønsker og kan interagere og finde rundt i hjemmet.

- Vi vil gerne opnå, at når vi siger, at den skal hente sokkerne i stolen, så kan den finde ud af, hvad det betyder, og hvor stolen er. Men det er en stor udfordring at få robotten til at interagere, forklarer Lars Dalgaard.

Selvom det måske tager ti år eller mere, før den første servicerobot er klar til at hjælpe ældre mennesker, så forventer mange forskere, at servicerobotternes rolle i det 21. århundrede kommer til at minde om bilernes i det 20. århundrede.

 

Dagens Gossip