Forskere vil åbne danske feriebyer mod vandet

Men antallet af udenlandske turister daler langsomt år for år, og en af årsagerne er ifølge tre forskere fra Aalborg Universitet, at de danske feriebyer ikke udnytter deres placering ved havet godt nok. I stedet for at åbne sig op mod strandene, gemmer feriebyer som Blåvand, Vejers, Løkken og Blokhus sig bag høje klitter, konkluderer de i en ny analyse.

»Byerne vender simpelthen forkert, når vi sammenligner dem med feriebyer i andre lande. Her ligger kystbyerne langs vandet med strandpromenader, hoteller og restauranter med havudsigt. I Danmark må vi ikke røre ved kysterne, så her er der ingen sammenhæng mellem by og strand,« siger en af analysens forfattere, lektor Peter Kvistgaard.

»Moderne turister vil have convenience. Når de er på ferie ved kysten, vil de have mulighed for at spise en god middag med udsigt over vandet. Det nyder vi danskere selv, når vi er på ferie i udlandet,« påpeger han.

Det er ifølge de tre forskere den stramme forvaltning af planloven, der er skyld i problemet. I dag udløser de fleste ansøgninger om kystnært byggeri et blankt nej, men sådan behøver det ikke at være.

»Vi er ikke ude på at plastre kysterne til med hoteller og restauranter. Men vi har 7.500 kilometer kystlinje i Danmark, så det vil ikke ødelægge naturen, hvis vi eksempelvis gav 20 feriebyer bedre muligheder for at udnytte deres placering,« siger Peter Kvistgaard.

Men spørgsmålet er, om feriebyerne er klar til at gribe den mulighed. Både og, lyder det fra Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune, der er hjemsted for feriebyerne Løkken, Lønstrup og Tversted.

»Vi er altid klar til at se på, om vi kan gøre det bedre, men vi skal være meget forsigtige med at forstyrre kysterne, for de fleste af vores turister kommer herop for at nyde naturen. Vi må ikke ødelægge den oplevelse,« fastslår Hjørring-borgmesteren.

Hans kollega fra Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen (V), er enig.

»Vi forsøger at skabe en positiv erhvervsudvikling og samtidig tage hensyn til naturen. Det er altid en afvejning. Vi vil gerne have hotelværelser med havudsigt, men vi vil heller ikke bygge hoteller på alle klittoppe,« siger han.

Ifølge Arne Boelt er det ikke den manglende sammenhæng mellem by og vand, der er skyld i problemerne for det danske turisterhverv.

»Vi skal passe på med at kopiere de andre lande, for vi kommer alligevel aldrig til at slå dem på prisen,« siger han.

 

Dagens Gossip