Forskere vil flyve is fra Europa til Sydpolen

Skrevet af admin

424 uger siden

|

28/03/2016

Dagens topnyheder

Kalenderen viser snart 1. april - men det er ingen aprilsnar, at forskere om få uger går i gang med et bemærkelsesværdigt projekt, der har til formål at flyve is til Antarktis, det frosne kæmpekontinent på Jordens sydpol.

Snart begynder videnskabsfolk at bore dybt ned i Col du Dome-gletsjeren på Mont Blanc, det højeste bjerg i Alperne, som ligger på grænsen mellem Frankrig og Italien.

Herfra vil de fjerne en iskerne på 130 meters længde, som først i mindre dele flyves med helikopter til et laboratorium i Grenoble, inden isen pakkes ned og siden fragtes til Antarktis.

Her bliver isen nedsat i en specialbygget grotte på den fransk-italienske forskningsbase Concordia 1600 kilometer fra Jordens sydpol, skriver det britiske dagblad The Guardian.

I løbet af de kommende år får isen fra Col du Dome selskab af borekerner fra adskillige dusin andre gletsjere rundt om i verden.

Og selv om idéen med at importere is til klodens dybfrosne bundprop virker bizar, er der mening med galskaben, forsikrer projektets leder, Jerome Chappellaz fra det glaciologiske laboratorium i Grenoble.

Jordens gletsjere smelter med hidtil uset fart på grund af den globale opvarmning, og det udgør et alvorligt videnskabeligt problem. Når isen dannes på en gletsjer, gemmer den små luftbobler, der indeholder en prøve af atmosfærens indhold.

- Iskerner er som bøger. Hvert år lægger et nyt lag is sig øverst og tilføjer en ny side til bogen. Den indeholder data fra det bestemte år i gletsjerens liv. Den fortæller os om atmosfærens indhold af luftarter som CO2 og metan og forurening på det pågældende tidspunkt, siger Chappellaz til The Guardian.

Derfor mister videnskaben vigtige data om klimaændringer gennem tiderne, når gletsjerne smelter væk.

Eksempelvis er 80 procent af sneen på Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, forsvundet siden 1912. Næste år sikres en boreprøve fra Illimani i Bolivia, den mest truede gletsjer i Andesbjergene, som også hastigt taber masse.

- Med undtagelse af gletsjere i det vestlige Himalaya mister alle verdens store iskapper is med alarmerende hast. Dette er et kapløb mod tiden, siger Jerome Chappellaz.

Projektet har fået det engelske navn Saving Ice in Danger.

/ritzau/