Forstå terrorsagen mod Jyllands-Posten

* Retten i Chicago er sat til at udmåle sin straf mod 51-årige Tahawwur Rana den 17. januar 2012 og 52-årige David Coleman Headley den 24. januar 2012.

* Rana risikerer op til 30 års fængsel, Headley livstid uden mulighed for prøveløsladelse.

* I marts 2010 erklærer David Coleman Headley sig skyldig i terrorplaner mod Jyllands-Posten og medvirken til det blodige angreb på den indiske millionby Mumbai i 2008, hvor 166 mennesker mister livet.

* Headley vidner for at undgå dødsstraf og udlevering til Indien, Pakistan og Danmark mod sin barndomsven Rana. Han fortæller, at Rana har deltaget i planer om terroranslag mod Jyllands-Posten.

* Rana kendes skyldig af et nævningeting i 2011. Udover terrorplaner i Danmark også i støtte til terrorbevægelsen Lashkar e Tayyiba. Han frifindes for Mumbai-angrebet.

* Headley erkender i retten, at han 2009 var rejst til København og Viby i Jylland for forberede et angreb på Jyllands-Posten.

* Retten i Chicago har under sagen vist fem korte videoklip optaget af Headley i København i september 2009, som, ifølge anklagemyndigheden i USA, skulle bruges til at forberede angreb på mål i København.

* Fire videoklip er fra Kongens Nytorv, hvor Jyllands-Postens redaktion lå, før den flyttede til Rådhuspladsen. Headley filmer blandt andet Livgardens march forbi bygningen og kontakter efterfølgende en officer fra Livgarden for at få opklaret om gardernes geværer er skarpladte. Han filmer også ind ad vinduet hos Jyllands-Posten.

* Den femte videooptagelse er fra Hovedbanegården.

* I Viby undersøger Headley forholdene omkring avisen hovedsæde. Kort efter rejser han til Waziristan for at mødes med terrorlederen Kashmiri, der gerne vil gå videre med planerne om et angreb mod Jyllands-Posten.

* Den 3. oktober 2009 anholdes Headley af FBI i lufthavnen i Chicago med en billet til København i sin bagage.

* Den 18. oktober 2009 anholdes den canadisk-pakistanske Rana i sit hjem.

* Terrorangrebet på Mumbai begyndte 26. november 2008 og varede næsten tre dage. Ud over de dræbte blev flere hundrede sårede, da 10 tungt bevæbnede mænd slog til mod flere mål i byen. Kun én gerningsmand overlevede - han blev hængt i Indien i november 2012.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip