Forsvarer om landsret: Har tyrker-briller på

Dommere i Østre Landsret har haft tyrkiske briller på, da de fredag stadfæstede byrettens varetægtsfængsling af ni af de 10 mænd, som er sigtet for at have indsamlet millioner af kroner til fordel for den kurdiske oprørsbevægelse PKK.

Det mener Bjørn Elmquist, der er forsvarer for to af de mistænkte i sagen. Han overvejer nu, om han vil afprøve varetægtsfængslingen ved Højesteret.

- Kendelsen er så forkert, at jeg sammen med de øvrige forsvarer må overveje, om vi vil forsøge at få den for Højesteret, fordi den simpelthen strider mod sund fornuft, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

- Den her varetægtsfængsling viser en tyrkisk optik i retssystemet, som medfører en kurder-forskrækkelse, der er med til at sætte dobbeltstandarder for folk, fortæller han.

Bjørn Elmquist mener, at byretten i første omgang og nu Østre Landsret sætter folk i fængsel, fordi de har samlet ind til ROJ TV tilbage i årene 2008, 2009 og 2010.

Men det var først i januar 2012, at en foreløbig dom har sagt, at ROJ TV drev propaganda for PKK, forklarer advokaten og understreger, at dommen ikke lukkede ROJ TV og siden blev anket.

- Hvordan skulle folk, der samlede ind i lang tid, før dommen blev afsagt, være i ond tro og vide, at det skulle de lade være med, spørger Bjørn Elmquist retorisk.

De 10 kurdiske mænd skal i løbet af tre år have indsamlet 67 millioner kroner i Danmark. Oveni skal der være formidlet yderligere cirka 140 millioner kroner fra kurdiske kredse i Danmark til PKK via den kurdiske tv-kanal ROJ TV, mener politiet.

PKK står på terrorlisterne, og derfor blev de 10 personer sigtet for at have finansieret terror.

Men ROJ TV har aldrig sendt penge til PKK, ifølge Bjørn Elmquist, og derfor er pengene fra de sigtede i sagen gået til driften af ROJ TV.

- Pengene er ikke sendt videre til PKK. De er gået til driften af ROJ TV, som ifølge undersøgelser har en dækning af konflikten i Tyrkiet, som den vi ser på DR og TV2. Hvordan kan det være i ond tro, hvis man giver dem penge, siger advokaten.

 

Dagens Gossip