Forsvaret skyder ansvar for tolke videre til Storbritannien

»Som svar på din henvendelse foreslår Forsvarskommandoen, at du øjeblikkeligt kontakter de britiske militærmyndigheder i Afghanistan. Vi opfordrer dig til at tage dette skridt, eftersom det er den eneste måde at sikre, at din sag bliver behandlet rigtigt og af den enhed, der er ansvarlig,« skrev Forsvarskommandoen til en tolk i juni.

Konstruktionen med at tolkene var ansat af briterne og udlejet til danske soldater - og derfor juridisk set ikke er berettigede til hjælp fra Danmark - har ført til massiv kritik af regeringen. Efter måneders diskussion aftalte daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) med Venstre og Konservative, at tolke kan få deres sag vurderet af danske embedsmænd i Afghanistan.

En anden tolk blev i starten af august opfordret til at henvende sig til briterne. I denne mail orienterer Forsvarskommandoen om den nye aftale:

»Hvis du har adgang til internettet, vil du kunne finde yderligere information under »Aftale om håndtering af situationen for tolke og andre lokalt ansatte i Afghanistan« på den danske ambassade i Afghanistans officielle hjemmeside, www.afghanistan.um.dk,« står der i mailen.

Det fremgår ikke, hvad indholdet af aftalen er, ligesom det ikke forklares, at Folketinget har aftalt at sende embedsmænd til Afghanistan for at vurdere tolkenes situation med henblik på asylansøgning.

Forsvarskommandoen vil ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten ikke interviewes om sagen, men oplyser skriftligt, at de »henviser de tolke, der er ansat hos briterne til briterne samtidig med, at vi verificerer deres oplysninger for at finde ud af, om de lever op til kriterierne i aftalen«.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) er »forundret over«, at den politiske aftale tilsyneladende ikke fik nogen konsekvens hos Forsvaret:

»Derfor synes jeg, at forsvarsministeren skulle komme frem og melde klart ud, om det er acceptabelt, og om han synes, det er i tråd med den aftale, regeringen præsenterede i foråret«.

Den nye forsvarsminister Nicolai Wammen (S) oplyste torsdag under et interview med TV 2, at han om kort tid skal drøfte sagen med sin britiske kollega. Han har ifølge Politiken ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.

 

Dagens Gossip