Forsvarets Efterretningstjeneste hives frem i spionskandale

Påstanden understøttes blandt andet af et identifikationskort fra 1948 fra Generalstabens Efterretningssektion, som er forløberen for FE, skriver avisen.

»Af det fremgår, at min far var ansat af den militære danske efterretningstjeneste, mens han samtidig oprettede den hemmelige organisation Firmaet til at udføre spionage mod DKP (Danmarks Kommunistiske Parti, red.),« siger Birgitte Sejr Schlichtkrull.

Pressen afslørede i 1976, at Arne Sejr og Firmaet i strid med gældende retningslinjer tilbage i 1950erne aflyttede DKPs næstformand, Alfred Jensen. Den daværende socialdemokratiske regering afviste alt kendskab til skandalesagen, og selv om det senere er kommet frem, at dele af FE samarbejdede med Arne Sejr om aflytningerne, afviser FE fortsat at kommentere den direkte forbindelse til efterretningstjenesten, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Det har vi ingen kommentarer til,« siger presseofficer Lars Küseler fra FE til avisen.

Ifølge koldkrigshistoriker Peer Henrik Hansen, der forsker i Arne Sejrs aktiviteter, ønsker FE »ikke at vedstå sig Sejrs ansættelse i efterretningstjenesten, fordi dele af hans senere virke var ulovligt,« siger han.

Lektor i historie ved CBS Steen Andersen, der også har forsket i sagen, er enig. Han mener, at FE generelt er sluppet for let uden om skandalesager under Den Kolde Krig.

»Ikke bare Arne Sejrs datter, men hele offentligheden, har et helt berettiget krav på at få at vide, hvad der skete dengang. Sagen er stadig ikke fuldt oplyst, og FE bør så mange år efter uden problemer kunne åbne sine arkiver og fortælle, hvad de ved,« siger han.

Tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen efterforskede i 1977 flere sager om påståede private efterretningsorganisationer, der samarbejdede med FE under Den Kolde Krig.

»Det virker som en forstenet koldkrigsmentalitet, at man ikke fortæller, hvad man ved,« siger han til avisen.

 

Dagens Gossip