Forsvarskommando er rystede over overgreb

Forsvarskommandoen har ikke haft kendskab til, at danske soldater skulle have overværet overgreb fra irakiske styrker imod civile irakere uden at skride ind.

- Forsvaret har ingen interesse i, at sandheden ikke kommer frem, hvorfor skulle vi det?, lyder det i en melding fra Forsvarskommandoen.

Det er Ekstra Bladet, som torsdag kan fortælle, hvordan den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard ifølge eget udsagn har løbet panden mod en mur af tavshed.

Det skal være sket, da han har forsøgt at gøre forsvarets ledelse opmærksom på en video fra 2004, hvor irakiske sikkerhedsstyrker udøver vold mod en gruppe fanger.

Soldaten bliver først talt fra en indberetning af chefen for den dansk bataljon i Irak, John Dalby, men da Anders Kærgaard siden ombestemmer sig og går til Forsvarskommandoen, får han aldrig svar på sin henvendelse.

Men han har aldrig henvendt sig, lyder det fra Forsvarskommandoen.

- Forsvarskommandoen har forholdt sig til de rapporter, der har været sendt hjem fra Irak fra den omtalte operation, og af disse rapporter har der ikke været meldinger om, at danske soldater har overværet overgreb fra irakiske styrker imod civile irakere.

- Forsvaret har ikke modtaget nogen henvendelser omkring overgreb eller videoer fra operation Green Desert, skriver Forsvarskommandoen.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen kræver dog, at afsløringerne får konsekvenser i forsvaret. Derfor indkalder han forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i samråd.

- Denne afsløring tyder på en råddenskab i forsvarets ledelse, som er helt uacceptabel. Det er ødelæggende for den demokratiske debat, hvis krigens virkelighed holdes skjult for befolkningen.

- Jeg er dybt rystet over mishandlingen af de civile irakere. Men det er også rystende, at forsvaret har valgt at lyve om episoden i årevis. Det bør få konsekvenser for de ansvarlige, siger Nikolaj Villumsen.

 

Dagens Gossip