Forvirring om autostole kan koste forældre et klip i kørekortet

“Mor, må Mille komme med hjem og lege?”

Lignende spørgsmål møder mange forældre, når de skal hente deres børn i børnehaven eller SFO’en.

Men hvordan er det lige, når der ikke er autostole nok i bilen?

FDM oplever, at forældre er forvirrede omkring reglerne. I sidste ende kan det både resultere i en bøde og et klip i kørekortet.

”Når man pludselig skal have et ekstra barn med i bilen, og man kun har én autostol, kan der opstå tvivl om, hvem der skal sidde i den. På parkeringspladsen foran børnehaven virker det for mange mest rigtigt, at passe bedst på det barn, man låner. Men gør man det, risikerer man både bøde og klip i kørekortet. Det er nemlig ens eget barn, der skal sidde i autostolen”, siger Helle Brasch, jurist i FDMs rådgivning.

Ifølge loven skal ens egne børn sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, så længe de er under 135 centimeter høje.

Man kan få lov til at tage legekammeraten med, selvom der ikke er en ekstra autostol, fordi der er en særlig regel om lejlighedsvis kørsel.

Reglen tager hensyn til pludseligt opståede situationer, hvor man har brug for at transportere et ekstra barn.

"Skal man pludselig have et ekstra barn med i bilen, kan en selepude uden rygstøtte fungere som en reserveløsning. Derfor kan det være en god idé at have en selepude liggende i bagagerummet som reservesæde. Det er en langt bedre løsning end blot at placere barnet i en sikkerhedssele, da selen ikke sider rigtigt i forhold til barnets højde”, forklarer FDMs biltekniske redaktør Søren W. Rasmussen, der dog understreger, at en selepude aldrig må blive en permanent løsning.

 

Dagens Gossip