Fra Radikal kaospilot til løsgænger

Nok er nok. Uffe Elbæk forlader De Radikale, som er det parti, han har arbejdet for politisk siden 2001, hvor han blev medlem af Aarhus Byråd.

Men nu er 15 år som radikal et overstået kapitel. Uffe Elbæk forlader "sit" parti og bliver i stedet løsgænger i Folketinget. Den berømte dråbe, der fik Elbæks bæger til at løbe over, er, at regeringen har droppet øremærket barsel til fædre.

Uffe Elbæk er kendt som far til kaospiloterne - og hans tid i Folketinget har da også været præget af kaos - undertiden.

Han blev i oktober 2011 udpeget til at være kulturminister. Men den utraditionelle minister faldt brat for magtens tinde, da der blev sået tvivl om hans habilitet i forbindelse med nogle middage betalt af Kulturministeriet.

Sagen bragte kulturministeren ud i et stormvejr, der efter flere avisafsløringer og et stormfuldt maratonsamråd endte med at koste ham jobbet.

Og nu har kaospiloten endnu en gang føjet et kapitel til sin karriere i Folketinget. Tirsdag valgte han at smide partiemblemet og i stedet være løsgænger. Bag sig efterlader han en lang karriere som Radikal.

Uffe Elbæk startede som socialpædagog i Aarhus Kommune i 1980'erne. Men han ville mere - og han gik fra at være kommunalt ansat udviklingsmedarbejder til at grundlægge iværksætteruddannelsen Kaospiloterne i 1991, hvor han var rektor til 2006.

Den treårige uddannelse til Kaospilot med vægt på projektledelse skulle være med til at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, og for mange har uddannelsen givet job i erhvervslivet, mens mere end en fjerdedel af eleverne ifølge skolen starter selvstændig virksomhed.

Men uddannelsen har også været udsat for hård kritik for at uddanne eleverne til at starte projekter for skatteborgernes penge, som ikke har reel samfundsværdi.

Trods de kritiske røster var Uffe Elbæk som rektor for Kaospiloterne en markant kulturperson i Aarhus, og det blev afsættet for en politisk karriere.

I 2001 blev han valgt ind i Aarhus Byråd for De Radikale, og han fik posten som formand for byens skole- og kulturudvalg.

Tiden i Aarhus sluttede dog i 2007, da Uffe Elbæk flyttede til København for at være direktør for den internationale sports- og menneskerettighedsbegivenhed World Outgames.

Og ved valget i 2011 stemte den tidligere kaospilot ind i Folketinget. Allerede før han rigtigt havde nået at virke som folketingsmedlem, blev han udnævnt til kulturens minister.

Privat lever Uffe Elbæk i registreret partnerskab med antropolog Jens Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip