Frank Høj: Jeg håbede Armstrong var ren

Lance Armstrong formåede at holde brugen af doping skjult for flere af sine tidligere holdkammerater på US Postal.

Danske Frank Høj, der kørte på hold med Armstrong i 1999, har altid troet, at amerikaneren skabte sine resultater uden snyd.

- Det er trist, for jeg havde et håb om, at Lance i virkeligheden var ren.

- Jeg synes, at der har været en tidlig tendens til at dømme ham. Jeg synes, at Usada's rapport var underlig, fordi den var baseret på vidneudsagn.

- Det var et retssikkerhedsmæssigt tilbageskridt, at man kan dømme folk, hvis der er tilstrækkelig mange mennesker, der siger noget uden, at der er et fældende bevis, siger Frank Høj.

Danskeren mener, at den 41-årige amerikaner har været god til at skjule sin brug af doping.

- Det må man sige ja til.

Spørgsmål: Han bliver efter interviewet med Oprah Winfrey kritiseret for ikke at udlevere andre. Kan man forlange det af ham?

- Jeg tror, at han har brug for at cleare sit eget liv. Jeg tror ikke, at han vil hænge nogen ud. Han har brug for at lette sit hjerte og få det hele ud en gang for alle.

- I mine øjne gør han det rigtige. Han deltager ikke i nogen form for mudderkastning. Han udtaler sig om det, han ved noget om.

Spørgsmål: Der er tale om at indføre en periode med amnesti, hvor alle kan lette hjertet. Har cykelsporten behov for det?

- Det ved jeg ikke. Jeg synes, at det er vigtigt at arbejde fremadrettet nu.

- Nu er der sat en tyk streg under, hvad Lance har lavet, og nu må der komme noget arbejdsro. Det skylder man de aktive ryttere i dag.

- Det er svært at få øje på, hvad der mere skulle blive gravet frem. Nu må der været gravet så dybt i det skab. For mig er det op på cyklen og tænke fremad.

Spørgsmål: Hvordan har du det selv med, at du har kørt i en årrække, hvor doping har været udbredt?

- Jeg føler, at det har været sjovt at køre cykelløb - også set i bakspejlet. Man kunne godt ønske sig, at nogle ting var endt anderledes, men det er som at græde over spildt mælk.

- Jeg kørte jo under de forhold, der var, og jeg troede, at alting var godt. Jeg blev håbløst sat af, når vi ramte bjergene.

- Jeg kunne godt have tænkt mig en anden karriere, men jeg kørte cykelløb og fik røven på komedie en gang imellem. Jeg fik mine tæsk, og jeg nåede at køre cykelløb i 16 år. Jeg synes, at det var dejligt, og den dag i dag elsker jeg at cykle.

Spørgsmål: Hvordan var det at køre på hold med ham det år?

- Som sportsmand har jeg aldrig mødt en mand, der er mere dedikeret end Lance. På det punkt er han meget unik som sportsmand.

- Han siger selv i interviewet med Oprah, at det var processen og ikke sejrene, han var mest glad for. Han var nærmest sikker på, at han vandt, før han stillede op. Han var fuldstændig fænomenal.

Spørgsmål: Hvordan var Lance Armstrong som leder i 1999?

- Selv om jeg var på hold med ham, så kørte jeg kun to løb med ham. Men han forlangte 100 procent loyalitet fra sit hold.

- Han havde en mission, da han kom tilbage efter kræftsygdommen, og det var, at han skulle vinde Tour de France.

- Var man på US Postal, så var der ikke plads til at køre efter en femteplads. US Postal var ligeglade med etapesejre. Der var ikke plads til en sprinter eller andet - kun Lances mission, og det var at vinde Touren.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip