Frankrig vågner til en sorgens morgen efter skudattentat

"Ytringsfriheden er udødelig"

Ordene står skrevet på en lille medtaget lap papir, der ligger på den kolde vinterjord ved Place de la République i Paris.

Klokken nærmer sig otte torsdag morgen. Pariserne er så småt ved at vågne oven på gårsdagens drabelige attentat mod satireavisen Charlie Hebdo, der kostede 12 mennesker livet.

Papirlappen udgør blot én af de mange mindebeskeder, som befinder sig rundt i hele den franske storby denne morgen. Sorgens morgen, som mange allerede har betegnet den.

Selve Frihedsstatuen, som tårner op i midten af pladsen, er ligeledes blevet pyntet med billeder af flere af de omkomne bladtegnere samt plakater af nogle af avisens mest karakteristiske tegninger. De fleste af dem viser Muhammed eller andre islamistiske figurer.

Blandt en samling af udbrændte fyrfadslys og i det grålige morgenlys, der trænger sig på, stopper de få forbipasserende op og læser støtteerklæringer som: "Charlie Hebdo, vi sørger med jer", "Det er blæk, der burde løbe, ikke blod", "Jeg er Charlie Hebdo".

En ung kvinde, 32-årige Amélie Marchier, sidder på knæ med et næsten udbrændt lys i hånden og er i færd med at tænde lysene for foden af den store statue.

- Jeg var her (Place de la République, red.) hele dagen i går, hvor vi fik udleveret fyrfadslys. Jeg fik ikke brugt alle mine, så nu er jeg kommet tilbage i dag for at tænde dem, fortæller Amélie Marchier.

- Jeg havde det frygteligt i går (onsdag, red), jeg græd og var meget berørt at hele situationen, forklarer hun, mens hendes hænder rystende af kulde får gang i endnu en flamme.

Amélie Marchier har været i gang en halv times tid, og flere og flere forbipasserende er gået i gang med at hjælpe hende.

Lidt mere end en kilometer fra Place de la République, ved Charlie Hebdos redaktionslokaler, som siden skudhændelsen har været spærret af, har parisere ligeledes været forbi med røde og hvide roser samt mindeord.

Aktivitet har der ikke været meget af siden sent i går aftes, hvor ligene af de 12 døde efter sigende blev bragt ud fra gerningsstedet.

Torsdag morgen er det stort set kun pressefolk, der er tilstede. Pressefolk, der med få minutters mellemrum sender livereportager verden rundt, og som følger udviklingen i Paris på nærmeste hold.

Der ventes flere tusinde parisere på gaden, når der klokken 12 torsdag middag holdes et minuts stilhed for de mange ofre og deres familie. Her vil Place de la République endnu engang være det primære samlingssted for tusindvis af parisere.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip