Fransk vrede truer frihandelsaftale

Hvis ikke amerikanerne reagerer, kan ende med at få alvorlige konsekvenser for den storstilede frihandelsaftale, som EU og USA forsøger at blive enige om, advarer Frankrigs præsident, Francois Hollande.

»Vi kan ikke acceptere denne form for opførsel mellem partnere og allierede. Vi anmoder om, at det stopper øjeblikkeligt,« siger Hollande, som allerede har bedt USA om en forklaring. Han kræver desuden en garanti for, at spionagen ikke gentager sig.

»Der kan ikke være forhandlinger eller transaktioner på nogen områder, før vi har fået disse garantier på Frankrigs vegne og på vegne af resten af EU,« slår den franske præsident fast ifølge AFP.

The Guardian skriver på baggrund af nye dokumenter, som den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden har lækket, at USA blandt andet har overvåget og aflyttet franske, italienske og græske ambassader. Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har forsvaret sagen med, at mange regeringer bruger »mange forskellige aktiviteter« til at forsvare deres interesser. Men det har ikke fået Tysklands Angela Merkel til at falde ned, og hun vil ifølge sin talsmand drøfte sagen med USA præsident, Barack Obama, snart.

»Hvis det bliver bekræftet, at EUs og individuelle europæiske landes diplomatiske repræsentationer har været udsat for spionage, vil vi gøre det klart, at det er uacceptabelt,« siger Merkels talsmand, Steffen Seibert, ifølge Reuters.

»Vi befinder os ikke længere i den kolde krig,« tilføjer han.

Tyskland er dog ikke ligesom Frankrig parat til at stikke en kæp i hjulet på en fælles europæisk-amerikansk frihandelsaftale. Men skal den blive en realitet, kræver det gensidig tillid, understreger han på vegne af den tyske kansler.

Ifølge USA-eksperten Mads Fuglede, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, er de franske trusler da også tomme. Han tvivler på, at det amerikanske program reelt er kommet som en overraskelse for den franske regering.

»Hvorfor i alverden skulle vi torpedere en frihandelsaftale, der vil skabe millioner af job på begge sider af Atlanten, på grund af noget, vi godt ved, man gør mod hinanden. Jeg vil næsten garantere, at det ikke sker,« siger han.

 

Dagens Gossip