Frem med huerne: Sådan bliver det vinter med arktisk kulde i Danmark

Efter regn kommer solskin. Og efter masser af varmegrader i den supersommerlige juli, bliver det måske en af de koldeste vintre. Ihvertfald hvis vinden kommer fra øst, som vi oplevede i sommer. 

Det samme vejr, som skabte stribevis af dejlige sommerdage, kan nemlig forårsage en arktisk kulde i Danmark. En såkaldt højtryksblokade.
 
- Her i Danmark ligger vi på kanten af både et kontinent og et verdenshav. Det betyder, at når vinden kommer fra vest, så har vi koldt vejr om sommeren og en lun vinter, mens når vinden kommer fra øst, ja så har vi en varm sommer og en kold vinter, fortæller Niels Hansen fra DMI til Dagens.dk.
 
- Hvis der cirkulerer et stationært højtryk rundt over Danmark om vinteren, og vinden kommer fra øst. Så har vi en højtryksblokade, der kan medføre arktisk kulde over Danmark. Det så vi blandt andet i december 2010, siger Niels Hansen til Dagens.dk.
 
Men om Danmark så kommer til at opleve en bidende hård vinter, det er endnu for tidligt at spå om, og DMI understreger også, at der ikke er en statistisk sammenhæng mellem varme somre og iskolde vintre.
 
Til gengæld ligner de nuværende prognoser for både november og december, at det milde vejr vil fortsætte.

Du kan læse mere om, hvad det er, der forårsager arktisk kulde lige her.

 

Dagens Gossip