Fremtidsforsker: Robotter vil overtage halvdelen af alle job inden for 20 år

Om 20 år vil en lang række jobfunktioner stort set være forsvundet, viser ny forskning fra Oxford Universitet, skriver dr.dk.

Computere vil udføre arbejdsopgaverne hurtigere og sikrere, og hvor det før var ufaglærte fabriksjob robotterne overtog, er turen nu kommet til både telemarketingsælgere, ejendomsmæglere, økonomer og piloter.

»Alt lidt rutinepræget arbejde kan automatiseres og læres af computere. Computere, der kører en bil, har ikke en dårlig dag eller bliver distraheret af blondinen på fortovet,« siger Klaus Æ. Mortensen seniorforsker, Instituttet for Fremtidsforskning til DR2 Dagen.

Forskerne bag studiet mener dog, at der stadig er håb for mennesker, selv om robotter og computere både er bedre til skak og Jeopardy end mennesket, der dog fortsat er bedre til empati og udvikling af kreative ideer.

»Det er urealistisk, at computerne bliver i stand til at tage vare på og opdrage et lille menneske. Det samme gælder udvikling af nye ideer. Det er på de områder, at vi vil se nye arbejdspladser,« siger Carl Benedict Frey fra Oxford University, Martin School til DR2 Dagen.

Han mener derfor, at vi skal have mere fokus på netop nye ideer i uddannelsessystemet – i stedet for paratviden, hvor computerne alligevel kan svaret, inden vi har læst spørgsmålet færdigt.

»Vi skal lære at arbejde med maskinerne i stedet for at arbejde mod dem. Vi skal lære at samarbejde med dem på kreative måde,« siger Carl Benedict Frey.

Når det kommer til velfærdsteknologi, bliver computere og robotter set som en del af løsningen på Danmarks problemer i fremtiden.

»Samspillet mellem computere og mennesker er en del af løsningen på Danmarks udfordringer,« siger uddannelsesminister Morten Østergaard fra De Radikale til DR2 Dagen.

Morten Østergaard mener ikke, at det danske arbejdsmarked er ved at bryde sammen.

»Vi skal huske, at selvom der er krise skaber vi flere job til uddannede, end der forsvinder,« siger ministeren til DR.

 

Dagens Gossip