Friis Bach glæder sig over FNs Sikkerhedsråd

Udtalelsen glæder udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der de seneste uger har været med til at rejse kravet om en udtalelse fra Sikkerhedsrådet, både i en international appel og i udmeldinger under sidste uges møder i FN i New York.

»Udtalelsen er vigtig, fordi der er en total og utilstrækkelig adgang til ofrene i Syrien, når det gælder leveringen af nødhjælp. Derfor skal vi have en klar udtalelse fra et enigt sikkerhedsråd, og det er det, som vi onsdag har fået,« siger Christian Friis Bach.

Ifølge FN er 60 procent af de offentlige hospitaler ramt af konflikten, 80 procent af landets ambulancer er ødelagt, og over 200 sundhedsarbejdere er blevet dræbt, kidnappet eller såret. Netop derfor er den nye enstemmige udtalelse vigtig, mener ministeren:

»Udtalelsen kan vi bruge til at lægge maksimalt pres på alle parter. Der skal gives tilladelse til, at nødhjælpen kommer ud og til at beskytte nødhjælpsarbejderne, men vi skal også bruge den til at lægge pres på alle, så vi kan få nødhjælpen ind over alle grænser og ad alle veje, for det er der brug for,« siger han.

Det syriske regime afslår ifølge udviklingsministeren stadig oftere de humanitære organisationers ansøgninger om at bringe hjælp ud til de oppositionskontrollerede områder. Flere rapporter fra internationale humanitære organisationer peger på, at Assad-regimet for tiden kun siger ja til én ud af syv ansøgninger om at bringe fødevarer ud og kun én ud af elleve ansøgninger om at levere sundhedsydelser. Tilsvarende blokerer også flere oppositionsgrupper for levering af nødhjælp.

»I to år har Sikkerhedsrådet ikke kunnet præstere at komme med en klar udtalelse om humanitær adgang, og det viser, hvor splittet Sikkerhedsrådet er. Nu står Sikkerhedsrådet samlet bag den her udtalelse, og det kan vi bruge til at øge presset på alle parter. En udtalelse er ikke nok, men den er et lille og positivt skridt på vejen,« siger Christian Friis Bach.

 

Dagens Gossip