Friis Bach støtter unges frivillige arbejde ude i verden

»Det er vigtigt, at der er krav og høj kvalitet over alt, men når det så er sagt, så er jeg markant tilhænger af den her ungdomsudveksling. Det er virkelig noget af det, der er godt til at skabe global viden, dialog, venskaber og globale kontakter,« siger han.

Som frivillig i Den Tredje Verden kan danske unge, der ikke har nogen uddannelse, arbejde som blandt andet læger og jordemoder. De unge får lov til at tage imod barnet ved fødsler, sy, lægge kateter og tage blodprøver på ligefod med uddannet sundhedspersonale, skriver Kristeligt Dagblad onsdag.

Og det skaber uro på Jordemoderuddannelsen Metropol, hvor uddannelsesleder Bodil Kirstine Møller flere gange har oplevet, at ansøgere bruger deres erfaringer fra det frivillige arbejde, de har udført i Afrika, Asien og Sydamerika på deres ansøgninger.

»Det kommer bag på os, at de unge betragter det som noget naturligt. Og vi kan godt blive bekymrede for, hvad der foregår,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Udviklingsministeren, Christian Friis Bach, ser man dog anderledes på, hvad der forgår, når flere og flere unge danskere hvert år betaler op imod 30.000 kroner for at komme til tredjeverdenslande og arbejde frivilligt.

»Selvfølgelig skal vi lade de unge prøve grænser af og få viden med sig hjem. De unge skal udfordres, men det må være det lokale hospitals ansvar, at de unge ikke laver mere, end de er kvalificeret til. Det er hverken godt for dem, det går ud over eller de unge,« siger Friis Bach, der selv har været formand for Mellemfolkeligt Samvirke, der blandt andet sender unge frivillige udenlands.

Hos den private frivilligorganisation Projects Abroad mener direktør for den danske afdeling Mikkel Bo Rasmussen lige som Christian Friis Bach, at tilbuddene om at komme på kulturudveksling i udlandet er vigtige. Og at ansvaret, for hvilke opgaver de ufaglærte unge udfører, er op til de lokale hospitaler.

»Det er et ufatteligt arrogant udsagn, at vores volontører bruger verden som legeplads. Vores frivillige bliver uddannet til at være verdensborgere, de er fremtidens meningsdannere, politikere og forretningsstartere i Danmark. Det er en øjenåbner for unge, som bliver mærket for livet på en positiv måde i forhold til en social forståelse,« siger han til Kristeligt Dagblad.

 

Dagens Gossip