Friværdier på laveste niveau i over ti år

Kombinationen af faldende priser på huse samt en forøget belåning af boligerne i Danmark har sendt friværdien i ejerboligerne ned på det laveste niveau i over ti år. Boligejernes friværdi udgør nu samlet 916 milliarder kroner målt ved udgangen af 2012, hvilket er 39 milliarder kroner mindre end i det foregående kvartal, har cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heining beregnet.

»Trods den ellers skrøbelige prisstabilisering vi har været vidne til på boligmarkedet, er friværdierne hermed nået ned på det laveste niveau registreret siden sommeren 2002 - altså det laveste niveau i mere end ti år. Samlet set er der gået friværdier op i røg for næsten 1.000 milliarder kroner siden toppen tilbage i sommeren 2006. Det svarer til en reduktion på gennemsnitligt mere end 600.000 kroner pr. ejerbolig i Danmark,« skriver han i forbindelse med beregningen.

Husene er hårdest ramt. De indeholder nu en gennemsnitlig friværdi på cirka 450.000 kroner, mens de tilbage i sommeren 2007 indeholdt  over en million i gennemsnitlig friværdi.

Siden da er de faldet med næsten 700.000 kroner per hus, og parcelhusejernes friværdier har ikke været lavere i perioden siden 1998.

Geografisk topper friværdierne på Frederiksberg, i Gentofte og i Rudersdal, hvor husejerne i gennemsnit har friværdier på henholdsvis 2,7 millioner kroner, knap 1,9 millioner kroner, og 1,4 millioner kroner.

I den anden ende af listen er der i Lolland Kommune en gennemsnitlig friværdi på 65.000 kroner per hus.

Prisen på ejerlejligheder er steget gennem nogle kvartaler, og ved udgangen af 2012 lå den gennemsnitlige friværdi per ejerlejlighed på 860.000 kroner mod 790.000 kroner året før.

»Der er dog stadig et stykke vej op til topniveauerne fra sommeren 2006 på næsten 1,4 millioner kroner i gennemsnitlig friværdi,« konstaterer Christian Hilligsøe Heinig, som kæder de faldende friværdier sammen med det afdæmpede forbrug, der er med til at holde danske økonomi tilbage.

 

Dagens Gossip