Froome: Undersøg fortidens vindere

Der skal stilles spørgsmålstegn ved de ryttere, som leverede store resultater for fem-ti år siden, og som ikke leverer resultater i dag.

Det mener indehaveren af den gule førertrøje, Chris Froome. Den klare holdning luftede Sky-kaptajnen allerede i lørdags, da han iført den gule trøje, blev spurgt til, om vi kunne stole på, at han ikke tager doping.

Froome mener, at sporten er renere i dag, men at man bør stille det samme spørgsmål til de ryttere, der vandt for fem-ti år siden. Den 28-årige brite gentog sit budskab, da han og holdet afholdt pressemøde på mandagens hviledag i La Baule i Bretagne.

- Jeg mener, at der bør blive stillet spørgsmål til præstationer i fortiden. Der skal stilles spørgsmål til dem, der har været succesfulde i fortiden, og som ikke længere er det, når man tænker på, at der er blevet ryddet op i sporten siden.

- Men det er jeres opgave at finde ud af det, sagde Froome henvendt til de fremmødte journalister.

Her kan være tale om et snedigt forsøg på at lede de kritiske spørgsmål væk fra Froome selv, men man kan også tolke det som en beskyldning mod nogle af de ryttere, som Froome kører sammen med i feltet i dag. Flere af dem har kørt cykelløb i mange år, og vandt løb for netop fem-ti år siden. Og med spørgsmålet lader Froome til at tvivle på, om alle resultater er opnået uden hjælp fra doping.

Én af dem der vandt dengang er Chris Froomes konkurrent i Tour de France, Alberto Contador. Fra 2003-2008 vandt han de tre grand tours, Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana. Han var den tids største åbenbaring i cykelsporten.

Alberto Contador holdt ligeledes pressemøde på mandagens hviledag, og her blev Chris Froomes spørgsmål stillet videre til ham.

Du var en af dem, der vandt løb for fem-ti år siden. Kan vi stole på, at du ikke har taget doping på noget tidspunkt i din karriere?

- I kan tro, hvad I vil. Det eneste jeg kan sige er, at jeg altid har kørt rent, og det vil jeg gøre for evigt. Men I må tro, hvad I vil, svarede Contador på sporten.dks spørgsmål, og smilede for første og eneste gang under pressemødet.

Alberto Contador vandt sidste år Vuelta a Espana og er stadig blandt de bedste klassementsryttere i verden. Årets Tour de France har dog indtil videre vist, at han ikke har samme styrke til at angribe i bjergene, som han havde f.eks. i Tour de France 2007.

Team Saxo-Tinkoff-stjernen har afsonet karantæne for sin positive dopingprøve for stoffet clenbuterol, som han hævder kom ind i kroppen via en bøf. Karantænen varede to år med tilbagevirkende kraft, så han reelt kun var ude i et års tid.

Om Chris Froome retter sit spørgsmål og den underliggende mistanke mod Alberto Contador hænger i luften, og Froome vil ikke svare på, om han køber Contadors forsikring om, at han aldrig har dopet sig, selvom han har haft en dopingkarantæne.

- Det kan jeg ikke svare på, for jeg ved ikke, hvad han har gjort, og hvad han ikke har gjort, sagde Froome.

 

 

 

 

Dagens Gossip