Frygt for tsunami efter japansk jordskælv

En tsunami på en meter har fredag ramt Japans nordøstkyst, oplyser landets meteorologiske institut ifølge nyhedsbureauet AFP.

Bølgen er blevet målt i byen Ishinomaki i Miyagi-præfekturet. Byen, der ligger godt 400 kilometer nord for Tokyo, blev også hårdt ramt af tsunamien, der væltede ind over landet efter det kraftige jordskælv i samme område i marts 2011.

Det kraftigt jordskælv, der er målt til 7,3, ramte fredag ud for det nordøstlige Japan.

Skælvet har fået bygninger i hovedstaden Tokyo til at ryste, og der er udstedt tsunamivarsel i kystområderne i nordøst, oplyser japansk stats-tv, NHK.

Jordskælvet er målt til 7,3 af USGS, USA's geologiske undersøgelser. Det er en nedgradering af den første måling på 7,4.

De første oplysninger går på, at epicentret ligger tæt på det område, hvor sidste års jordskælv, målt til 9,0, udløste en ødelæggende tsunami.

Der er i forbindelse med fredagens jordskælv ikke udstedt noget tsunami-varsel for det øvrige Stillehav.

Den enorme flodbølge efter jordskælvet i 2011 medførte en nedsmeltning af Fukushima-atomkraftværket og et massivt udslip af radioaktiv stråling, forurening af fødevarer og vand samt masseevakueringer i verdens værste atomkrise siden Tjernobyl i 1986.

Tokyo Electric Power Co, Tepco, som driver Fukushima-atomkraftværket, omkring 140 kilometer sydvest for Ishinomaki, har ikke rapporteret om uregelmæssigheder i driften af dets atomkraftværker efter det seneste skælv.

Der er udsendt dramatiske billeder på tv, hvor bygninger i Tokyo ses ryste voldsomt, men der er ingen oplysninger om tilskadekomster eller materielle ødelæggelser.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip