Frygter at Syriens nødhjælpskrise glemmes

Størrelsen af den humanitære krise i og omkring Syrien med op mod seks millioner internt fordrevne og over to millioner flygtninge uden for Syrien er allerede kategoriseret af FN som den værste humanitære katastrofe i knap 20 år.

Danske nødhjælpsorganisationer frygter, at de seneste dages nyhedsoverskrifter om diplomatiske aftaler om kemiske våben gør, at folk glemmer de mange nødlidende.

»Nu er der gået et storpolitisk spinarbejde i gang på tværs af nationerne. Så trækker den humanitære situation sig tilbage i mediebilledet. Det kan vi tydeligt mærke indsamlingsmæssigt. Vi kan se en tydelig tendes til, at giverlysten er mere udtalt, jo tættere, man oplever katastrofen,« siger Malene Grauslund, kampagneleder i Røde Kors, der indtil videre har indsamlet 2,6 millioner kroner til krisen i Syrien.

FN har sagt, at nødhjælpen i Syrien og nabolandende vil kræve donationer på 25 milliarder kroner. Indtil videre har FN fået under halvdelen.

Krisen i Syrien tog mandag en ny drejning, da Syriens udenrigsminster på opfordring fra Rusland meddelte, at landet var indstillet på at udlevere landets kemiske våben til international kontrol. Torsdag sagde den syriske præsident, Bashar al-Assad, i et interview med russisk TV, at han er klar til at udlevere våbnene. Snakken om våbenaftalen har fået USA og præsident Barack Obama til at nedtone snakken om en militær intervention i Syrien.

Folkekirkens Nødhjælp er positiv over, at et militært indgreb i Syrien ser ud til at være udskudt foreløbig. Det ville have skabt en endnu større humanitær krise, forklarer generalsekretær Henrik Stubkjær. Men selvom krigsmaskineriet er sat i bero, så mener Henrik Stubkjær ligesom Røde Kors, at verdenssamfundet ikke skal glemme de nødlidende.

»Når det så er sagt, er oplevelsen også, at vi for alt i verden ikke må glemme den humanitære situation dernede, for den er desperat,« siger Henrik Stubkjær.

Han har fået rapporter om de første udbrud af diarre og tyfus fra de allerede overfyldte flygtningelejre, hvor mere end 50 mennesker nogle steder må deles om ét toilet.

»Det er sygdomme, der kommer, når vandkvaliteten og en ordentlig hygiejne ikke kan opretholdes,« siger Henrik Stubkjær.

I øjeblikket forbereder nødhjælpsorganisationerne sig på den kommende vinter, hvor mange ikke har tøj eller beboelse til at klare de lave temperaturer.

»Mange er kun kommet med korte bukser og en T-shirt,« siger Henrik Stubkjær.

International chef i Dansk Flygtningehjælp Ann Mary Olsen peger også på, at den mulige aftale om Syriens kemiske våben langt fra vil løse noget for de mennesker, der er udsat i og omkring Syrien.

»Jeg tror ikke på, at enten den ene eller anden løsning løser noget i forhold til den humanitære situation. Det er en af de største nogensinde, og det kommer ikke til at forandre sig - uenighederne på jorden vil være de samme,« siger Ann Mary Olsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip