FTF: 8000 ledige uden en krone

Over 8000 af de ledige, der mister dagpengene inden sommer, kan ikke få kontanthjælp på grund af ægtefællens indkomst eller formue.

Det skønner FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.

Skønnet bygger på en to år gammel beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har regnet sig frem til, at godt 70 procent af de ledige, der mister dagpengene, ikke vil kunne få kontanthjælp.

Uden kontanthjælpen bliver deres ret til forskellige tilbud, som skal hjælpe dem i job igen, stærkt begrænset. Det må ændres, mener FTF.

Ifølge organisationen er det eneste tilbud, som de ledige, der ikke kan få kontanthjælp, har ret til, løntilskudsjob i det offentlige. Og det er et alt for sløjt tilbud, mener FTF.

De andre tilbud, som kontanthjælpsmodtagere har ret til, omfatter private løntilskudsjob, virksomhedspraktik og uddannelsesforløb.

De tilbud skal også være en mulighed for de mange tusinde ledige, der på én gang mister retten til både dagpenge og kontanthjælp.

FTF vil have kravet med til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), når hun mandag mødes med arbejdsmarkedets parter for at finde løsninger for de mange ledige, der ryger ud af dagpengesystemet.

Helt konkret møder FTF op med et forslag om, at private løntilskudsjob skal være en mulighed for alle ledige.

I dag kan de ledige, der falder ud af dagpengesystemet, først komme i løntilskud på det private arbejdsmarked et halvt år efter ophør af dagpenge.

EU har tidligere fastslået, at ledige først efter et halvt år kan deltage i job med løntilskud i private virksomheder for at undgå, at tilskuddet giver konkurrenceforvridning.

- Denne karensperiode på et halvt år er helt i skoven og tjener ikke noget formål, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

- Når man har været ledig i to år på dagpenge, har man udstået karensperioden på et halvt år, og er lige så klar til et privat løntilskudsjob som alle andre ledige, siger hun.

På mødet med Mette Frederiksen vil FTF også gentage sin opfordring til regeringen til at se på en mere varig løsning for de ledige.

Konkret er der brug for at lempe genoptjeningskravet og mulighederne for at få supplerende dagpenge, mener FTF.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip