Fugleinfluenza smitter mellem mennesker

BEIJING: Den farlige type fugleinfluenza, H7N9, der har kostet over 40 mennesker livet, kan overføres fra menneske til menneske. Det er konklusionen i en ny rapport publiceret i British Medical Journal af kinesiske forskere, skriver b.dk.

Hidtil har der været stor usikkerhed om, hvorvidt sygdommen kunne smitte på andre måder end ved kontakt med fjerkræ. Den detaljerede undersøgelse tager udgangspunkt i en konkret sag fra Østkina, hvor størstedelen af de H7N9-inficerede er blevet registreret. Efter at have besøgt et marked i sin hjemby blev en 60-årig mand den 8. marts i år indlagt med feber og hoste. Med stor sandsynlighed var smittekilden seks vagtler, han havde købt få dage forinden.

Manden døde tre uger senere på hospitalets intensivafdeling, men var inden da blevet passet af sin 32-årige datter. Hun fik de samme symptomer og blev indlagt på samme hospital, hvor hun kort efter døde. Ifølge rapporten havde datteren ikke haft kontakt med fjerkræ og var på alle måder sund og rask.

Derfor konkluderer forskerne, der hovedsageligt kommer fra Jiangsu-provinsens Center for Sygdomskontrol, at der sandsynligvis er tale om smitte fra et menneske til et andet. Begge havde høj feber og døde af organsvigt. Test fra patienterne afslørede, at der var tale om en næsten identisk genetisk type af virusset, hvilket underbygger teorien om, at datteren blev smittet direkte af sin far og ikke fra en anden kilde.

Dermed er der tale om det første tilfælde af H7N9-smitte mellem mennesker. Sygdommen har til dato smittet 133 personer, hvoraf 43 er døde. Det formodes dog, at mange mildere tilfælde af fugleinfluenzaen aldrig er blevet registreret. Resultaterne er »bekymrende«, og udviklingen skal følges nøje, skriver de kinesiske forskere.

»Vores resultater understreger, at virusset har potentiale til at sprede sig som en pandemi,« konkluderer de ifølge b.dk, men påpeger samtidig, at der ikke er tegn på, at sygdommen bliver overført nemt mellem mennesker. Ingen af de godt 40 personer, der ellers kom i kontakt med de to patienter nævnt i rapporten, er efterfølgende blevet syge.

Enkeltstående tilfælde af smitte mellem mennesker er tidligere blevet registreret i forbindelse med andre typer af fugleinfluenza som H5N1 og H7N7. I ingen af de tilfælde udviklede sygdommen sig til en variant, der i stort omfang smitter fra menneske til menneske. Eksperter vurderer derfor, at det vigtigste på nuværende tidspunkt er at holde øje med længere kæder af smitteoverførsler mellem mennesker, hvor en person bliver smittet og derefter overfører sygdommen til en anden, der smitter en tredje og så videre. Sker det, vil sygdommen have udviklet sig til en langt mere farlig variant.

 

Dagens Gossip