Fuglsang bestod sin Tour-eksamen

Jakob Fuglsang nåede sit mål og kørte sig til en af de bedste danske placeringer nogensinde. Nu venter nye mål.'Du må godt kalde for det en eksamen'.

Sådan sagde Jakob Fuglsang, da han før Tour de France blev interviewet om sit mål og drømme for Tour de France.

Den 28-årige silkeborgenser var godt klar over, at tiden var inde til, at han skulle gøre alvor af sine ord om at blive en god klassementsrytter.

Og i det interview, lavet i Liege før forårsklassikeren Liege-Bastogne-Liege, satte han sig selv stolen før døren. Astana-kaptajnen lukkede også ned for det, der lignede en dårlig vane. Nemlig undskyldningerne. Ondt i ryggen, forkerte cykelsko og lidt varmt vejr.

Fuglsang havde brugt dem alle sammen, når benene ikke var der. Det skulle være slut, for nu var det alvor.

- Der skal være virkeligt lovende takter, ellers må jeg indstille mig på, at jeg skal have en anden rolle, eller jeg skal satse på nogle andre løb, sagde Fuglsang dengang i Liege.

Tre måneder senere har Jakob Fuglsang nået det mål, han satte op for sig selv. Ikke én undskyldning har han brugt undervejs, og han ender på syvendepladsen i klassementet.

Endda med et stort hul ned til nummer 11. Den præstation er af danske ryttere kun overgået af Leif Mortensen (1970), Michael Rasmussen (2005) og Bjarne Riis (1993, 1995, 1996, 1997), hvor de sidste to siden har indrømmet, at de tog doping.

Jakob Fuglsang blev lørdag udtrukket til dopingkontrol efter etapen og var derefter ikke tilgængelig for pressen. Men allerede efter fredagens bjergetape, hvor det stod klart, at han ville få syvendepladsen, hvis ikke han gik ned lørdag, var han klar til at evaluere på sit Tour de France.

- Top 10 var målet, inden jeg startede Tour de France, så hvis jeg ender med en syvendeplads, synes jeg, det er bestået. Specielt set i lyset af, at jeg ikke har haft verdens stærkeste hold omkring mig, sagde danskeren.

Hvad skal der ske med Jakob Fuglsang nu? Han er 28 år og rammer snart sin bedste alder som cykelrytter. En syvendeplads i Tour de France giver mod på mere, og Fuglsang har selv under dette års Tour de France givet udtryk for at næste mål bliver at ramme podiet i en grand tour.

Og det bliver formentlig ikke i Tour de France næste år. Her skal Astanas stjerne, Vicenzo Nibali, deltage, og hvis Fuglsang skal med til Touren, bliver det som hjælperytter. Fuglsangs nye mål og ambitionen om at køre sig på podiet bliver i enten Giro d'Italia eller Vuelta a Espana.

Kim Andersen er Jakob Fuglsangs tidligere chef på Team Radioshack. Han fulgt Fuglsang, siden han skiftede fra Designa-Køkken til Team Saxo Bank, og han tror, at Fuglsang kan nå rigtig langt.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg tror på, at han kan blive en rigtig god rytter, og en specielt en rigtig god Tour-rytter. Hvis der er et Tour de France, hvor ruten passer bedre til ham, så kan det være, at han kan ende helt oppe foran. Måske top 3.

Syvendepladsen er i hus, og drømmen om den gule trøje lever fortsat for Jakob Fuglsang. Drømmen er stadig langt væk, men den er tættere på, end for en måned siden.

- Det skal gerne ende på podiet i Paris. Målet er at følge drømmen om at vinde den gule trøje en dag. Det er det, vi arbejder hen imod. Det handler om at tage det trin for trin, sagde Jakob Fuglsang på den anden hviledag i Tour de France.

I første omgang skal Jakob Fuglsang køre Vuelta a Espana som hjælperytter for Vicenzo Nibali.

 

 

 

 

Dagens Gossip