Fuglsangs store prøve

I går inviterede han pressen til en sidste snak i holdbussen, før Tour de France går i gang i dag. Busserne er normalt fuldstændig lukket land for alle andre end holdet, så signalværdien ved at lukke pressen ind er stor.

Fuglsang virker afslappet, og han udstråler en stor ro, da han svarer på spørgsmål. En stor kontrast til Alberto Contador og i særdeleshed Chris Froome, som foran et langt større presseopbud fremstod nervøs og lirede forberedte svar af på spørgsmålene.

Men sommerfuglene er inde i maven på Jakob Fuglsang, og i dag skal de køres væk på første etape på Korsika. Det er første skridt i Jakob Fuglsangs eksamen. Kaptajn for Astana i sit drømmeløb, Tour de France.

»Jeg er spændt, og jeg glæder mig til endelig at få taget hul på det, som det har handlet om stort set hele sæsonen for mig. Det bliver den helt store prøve for mig,« siger holdkaptajnen.

Der er dog god grund til at tro, at hans håb kan blive ført ud i livet. Efter en jævn forårssæson viste Fuglsang i opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, at formen er på plads. Det gav ham selvtillid, men han har fastholdt sit mål.

»Der er mange, der har spurgt mig, om ikke jeg har lavet om på mit mål efter Dauphiné, men mit mål er stadig top 10, og det skal nok blive svært at nå. Bare at overleve Korsika, bliver svært nok i sig selv.

Men tag ikke fejl af meldingen fra den 28-årige silkeborgenser. Han håber på mere end top 10. Og holdkammeraterne hvisker da også om top fem, efter de har set, hvordan danskeren angreb i Critérium du Dauphiné.

Perfekte forberedelser

Ud over et styrt i træningen, hvilket væskende sår på begge albuer vidner om, har forberedelserne til Tour de France været bedre end nogensinde før for Fuglsang, og formen har heller aldrig været bedre. Der er ingen undskyldninger.

Den gode form vil i løbet af de næste tre uger afgøre i hvilken retning resten af Fuglsangs karriere vil gå i.

»Jeg er klar over, at det her er en stor chance, og hvis jeg gør det godt, kan det ændre de næste mange år. Det kan sætte nye perspektiver og muligheder for mig, og måske give mig en stærkere position på holdet. Måske kan det betyde, at jeg kan køre på podiet i Giro d’Italia eller Vuelta a España, hvis jeg får chancen næste år. Jeg tror også, at det giver mig den mentale tro på, at det kan lade sig gøre at lave noget stort, hvis jeg gør det godt i Tour de France i år.

Hovedmålet for både Fuglsang og Astana er at ende i top 10 i den samlede stilling, når feltet rammer Paris. Men etapesejre er også højt prioriteret, og efter Fuglsang var få meter fra at vinde over Samuel Sanchez i Dauphiné, håber han at tage en sejr i Tour de France.

»Det vil være en drøm også at vinde en etape, men i første omgang går jeg efter klassementet, og så må vi se, hvad det kan blive til. Har jeg benene til det på en etape, skal jeg nok lade være med bare at sidde på hjul og blive nummer tre.«

Det er den selvtillid, som bringer Fuglsang frem. Selvtillid har han egentlig altid haft. Selv når betragtere af sporten har tvivlet på ham, har han fastholdt sine mål om at køre klassement. Af og til har tvivlen dog påvirket ham, men han arbejder på at skubbe de tanker i baggrunden.

»Min manager har sagt til mig: ’For fanden, Jakob. Du skal tro på dig selv’. Og det tror jeg måske, at han har ret i. Efter Dauphiné gik det op for mig, at jeg er i bedre form end nogensinde før. Eller i hvert fald på højde med det bedste. Jeg kan altså godt sidde med de bedste. Og jeg har det, der skal til for at køre lige op med dem, der kæmper om top 10.

Fuglsang har siden han begyndte sin karriere haft en kaptajn i maven. Han ville gå efter egne chancer, men mulighederne bød sig sjældent til på hverken Team Saxo Bank eller Team Leopard Trek/Team Radioshack. Efter skiftet til Astana er han blevet kaptajn. Han er blevet leder. Og det er gået op for ham, at det er sværere, end han havde regnet med.

»Jeg er måske ikke den perfekte leder, og jeg vil gerne indrømme, at jeg kan forbedre mig på den front. Jeg er ikke så god til at sige ’hent lige vand til mig, eller ’nu vil jeg have en kold cola til en holdkammerat. Jeg har fået at vide, at jeg gerne må sætte mig lidt mere igennem og vise, at jeg er kaptajn. Det var mest i de tidlige løb i sæsonen, da jeg lige skulle finde min plads og finde ind på holdet. Jeg ville ikke bare gå ind på holdet og sige: ’Jeg er kaptajn, og nu skal I gøre sådan her’.

Kaptajnrollen har Fuglsang dog de næste tre uger. Tre uger som vil definere hans fremtid.

»Jeg tror på, at det er muligt at lave en top 10-placering. Så må vi se, om der er plads til at have højere forventninger senere, men til at begynde med siger jeg top 10.«

Se første etape af Tour de France på TV2 fra kl. 12.10 med optakt fra kl. 11.15

 

Dagens Gossip